Европейският съюз заяви, че Китай застрашава мира в Южнокитайско море

  • 25 април 2021 21:16

  • 798
  • 2
Европейският съюз заяви, че Китай застрашава мира в Южнокитайско море
© Getty images

Европейският съюз заяви, че Китай застрашава мира в Южнокитайско море и призова всички страни да спазват решението на арбитражна инстанция от 2016 г., с което бяха отхвърлени повечето китайски претенции за суверенитет върху морето, предаде Ройтерс.

Европейският съюз заяви миналата седмица, че ще води нова политика на засилване в Индийско-тихоокеанския регион с цел противопоставяне на нарастващата мощ на Китай. Филипините изразиха в петък недоволството си от факта, че Китай не изтегли военните си плавателни съдове от района на рифа Уитсън, информира БТА.

Байдън ще настоява пред съюзниците от Г-7 да действат срещу принудителния труд в Китай

ЕС за пореден път изрази сериозното си противопоставяне срещу "едностранните действия, които могат да поставят под въпрос регионалната стабилност и реда, базиран на международното право".

ЕС призова всички замесени в спора за Южнокитайско море страни да решат разногласията по мирен начин и в съответствие с международното право. Китай изрази несъгласието си с твърденията на ЕС, че корабите му в района на рифа Уитсън застрашават мира и сигурността, отбелязва Ройтерс. 

Novini.bg
798 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.04.26 | 06:13

2
Тoй гo зaстpaшaвa oт 30 гoдини, aмa дoскopo беше дaлaвеpa дa се изнaся пpoизвoдствoтo нaтaм и мълчaхте, нaли тaкa, Уpуспa фoндеp Лaйнapи?
Тт

2021.04.26 | 05:59

1
Чакали около суверена си.

Добави коментар

Водещи новини