The Telegraph: Получи ли Путин това, което очакваше от последното обостряне около Украйна?

  • 23 април 2021 14:45

  • 1117
  • 7
The Telegraph: Получи ли Путин това, което очакваше от последното обостряне около Украйна?
© Getty images

Когато 100 000 войници се върнат в казармата си в централна Русия, можете да се мисли, че Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През е отстъпил. Но в забравената изтощителна война в покрайнините на Европа нещата не стоят така, както може да изглеждат на пръв поглед, пише британският вестник The Telegraph.

Мнозина се опитваха да гадаят кроежите на Путин, дислоцирал огромен брой войници до украинската граница. Сега, когато те бавно се връщат назад, може да изглежда, че Кремъл е получил това, което е искал, в последния кръг на ескалация и дрънкане на оръжие.

Според изданието Путин е постигнал три основни цели. Първо, американският президент Джо Байдън призова за деескалация, поне като признание за демонстрираната огнева мощ на Путин. След остри критики от страна на Байдън през първите седмици от президентството му, изпращането на войски на границата звучеше като предупреждение: не ни подценявайте.

Израел ще посредничи между Киев и Москва

„Русия търсеше начин да окаже натиск върху Запада и го постигна - като заплаши да започне военни действия в Украйна. И успя “, коментира военният анализатор Александър Голц. Ден преди изтеглянето на войските Путин предупреди Запада за неписаните „червени линии“ и заяви, че нарушителите ще съжаляват, „както никога не са съжалявали за нещо“. Телефонното обаждане на Байдън и придружаващите го заглавия разкриват втората цел на военната заплаха на Путин: да отклони вниманието.

Цялата история се превърна в добре дошло отвличане на вниманието на Кремъл от тежкото положение на опозиционния лидер Алексей Навални, чието влошено здраве се превърна в основна тема в руските социални медии и международни новини.

Путин изрази готовност да приеме Зеленски в Москва по всяко време

Сега, след като врагът на Путин беше изследван от цивилни лекари и руснаците се събраха в негова подкрепа в сряда, като "изпуснаха парата", Кремъл може да си отдъхне. Движението на Навални също беше обезсилено. И накрая, укрепването на военния потенциал може да се счита за предупреждение за Украйна. Може би това е отмъщението на Москва за Киев за нарастващата упоритост и решението от март да спрат телевизионните канали на проруския олигарх Медведчук?

Страхът бавно отстъпва и мнозина вярват, че прехвърлянето на руски войски в близост до Украйна е било просто заплаха. Няколкостотин бронирани машини стоят на стотина километра от границата и могат да останат поне до септември - за много анализатори това е причина да се изнервят.

Но в действителност Русия няма голям апетит за външнополитически набези. След бързото и безкръвно анексиране на Крим през 2014 г. рейтингите на Путин скочиха рязко, но кримската еуфория отдавна отмина. Часове след като обяви оттеглянето, Путин отговори на покана от украинския президент за среща, ако наистина иска да сключи мирно споразумение, предаде "Фокус".

“Вечният трол” Путин каза, че Владимир Зеленски ще бъде добре дошъл в Москва - въпреки че подобна среща за всеки украински лидер на този етап е равносилна на политическо самоубийство.

Novini.bg
1117 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
24

2021.04.30 | 13:01

7
Балон пълен с вагинир.
24

2021.04.30 | 13:00

6
Балон пълен с вагинир.
Вагинир

2021.04.23 | 15:43

5
Безжизнена сган...
Вагинир

2021.04.23 | 15:41

4
Пожизнен вожд-
Вагинир

2021.04.23 | 15:40

3
Поредни
hvk

2021.04.23 | 15:08

1
Путин-шутката спечели един голям кОр!!!

2021.04.23 | 15:24

2
ХАхахах! Ококорения, седнал си на него!

Добави коментар

Водещи новини