Reuters: Службата на ЕС обяви 2020-та за най-горещата година в историята на Европа

23 април 2021 12:56

Reuters: Службата на ЕС обяви 2020-та за най-горещата година в историята на Европа
© Pixabay
183 0

2020-та е била най-горещата година в историята на Европа, или поне откакто се правят измервания, съобщи службата за наблюдение на климата на Европейския съюз, цитирана от Reuters.

Учените на ЕС издадоха доклада си за затоплянето в същия ден, в който световните лидери обсъждаха климатичните промени на онлайн среща на върха, организирана от САЩ, отбелязва британската агенция. Средната годишна температура в Европа през 2020 г. е била най-високата в историята и най-малко с 0,4 градуса по Целзий над следващите пет най-топли години - а всички те са през последното десетилетие, съобщи службата за наблюдение на Земята "Коперник".

„Температируте в Европа са по-високи през всички сезони“, каза Фрея Вамборг, старши учен в „Коперник“

Миналата година е била рекордно топла в Европа

Службата разполага със статистика за температурите на континента от 1950-та насам. Но миналата година е била и най-горещата в Европа дори в сравнение с наличните данни от 1850-та година насам. Това е била най-топлата регистрирана зима, с 3,4 градуса по Целзий над средната европейска зимна температура, наблюдавана през 1981-2020.

Това е била и най-топлата есен в Европа, докато летните горещини не бяха толкова интензивни или продължителни, колкото през последните години, въпреки регионите с рекордни горещини на места, включително Скандинавия и Франция.

2020-а година изравни рекорда на 2006-а като най-топлата

Средната температура в Арктически Сибир през миналата година счупи рекордите с голяма разлика от 4,3 градуса по Целзий над средната стойност за 1981-2020. Според данните на „Коперник“, 2020-та е една от трите най-горещи регистрирани години в света, потвърждавайки констатациите, публикувани тази седмица от Световната метеорологична организация.

ЕС в сряда си постави за цел да намали емисиите по-бързо през това десетилетие, а САЩ обявиха, че ще направят същото в четвъртък, повишавайки натиска върху другите страни, включително Китай и Индия.

Понастоящем комбинираните обещания на държавите далеч не достигат до бързото намаляване на емисиите, което, според учените, е необходимо, за да се ограничи затоплянето до 1,5 градуса над прединдустриалните нива и да се избегнат най-тежките последици от изменението на климата, съобщава "Фокус".

Novini.bg
183 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини