Медии коментират сексскандала в Италия

  • 22 април 2021 09:03

  • 884
  • 0
Медии коментират сексскандала в Италия
© Getty (архив)

Антисистемното Движение 5 звезди, съосновано преди повече от десетилетие от италианския комик Бепе Грило, от три години е част от италианската система. То присъства в парламента, в областните и общинските власти, сред онези политически сили е, като Лига, Демократическата партия, Форца Италия и др., чиято роля на италиански политически небосклон е вече неизменна.

Движението 5 звезди беше в основата на две правителства в последните близо три години, а от тази зима е един от опорните стълбове зад техническо-политическото правителство на Марио Драги. Но като всяка утвърждила се в политиката партия и Движение 5 звезди започна да поражда умора дори сред ентусиазираните си поддръжници и се заговори за неговото обновление.

В началото на месеца бившият италиански премиер Джузепе Конте, спечелил си доста похвали заради управлението на коронавирусната криза в Италия и заради смиреното си поведение, но и доста критики от политическите си опоненти, се очерта като най-вероятен нов лидер на петзвездните. Тогава на събрание в стрийминг формат, пред членовете на Движение 5 звезди Конте говори за реформа из основи и за смело възраждане на антисистемната политическа сила, без да има отричане от миналото, обяви се срещу вътрешните разделения и течения и обеща нова харта на ценностите за антисистемните петзвездни, припомня изданието "Пост", цитирано от БТА.

Но парадоксално близо три седмици по-късно Движение 5 звезди се озовава ако не в криза, то в силно неудобно положение, благодарение на своя съосновател Бепе Грило. Дали това неудобно положение няма да лиши, образно казано, движението от блясъка на петте му звезди, две години преди парламентарните избори, на които то ще трябва да брани позицията си на първа самостоятелна политическа сила в страната, извоювана на изборите през 2018 г.

Неудобната ситуация, породила оживена полемика в италианските медии, избухна след видео на Бепе Грило, в което той защитава сина си Чиро Грило от обвиненията срещу него, че е участник в групово изнасилване. Видеото последва наскорошен разпит на Чиро и на негови трима приятели от Генуа, обвинявани за груповото сексуално посегателство над 19-годишна на остров Сардиния през 2019 г. По случая се водеше разследване. Прокуратурата в Темпио Паузания в Сардиния го приключи миналия ноември и предостави материалите на разположение на защитата на четиримата обвиняеми. Защитата пък поиска време, за да проучи детайлно събраните доказателства. Така се стигна до неотдавнашния разпит на Чиро и приятелите му в присъствие на техните адвокати, посочва "Република". На разпита те повториха твърденията си от предходни разпити, че става дума за действия по взаимно съгласие на четиримата с момичето, което ги обвинява. За прокуратурата обаче изобщо не става дума за взаимно съгласие.

От разказите на жертвата става ясно, че тя първо е била принудена на сексуални отношения с един от групата, докато другите са присъствали, без да участват. После момичето е било хванато за косата и в устата му била изсипана половин бутилка водка насила. В резултат на това за трезво мислене от страна на момичето изобщо не може да се говори и дори е имало загуба на съзнание. Тогава според обвинението четиримата младежи са се възползвали сексуално пет или шест пъти от нея. Обвинението казва, че разполага със снимки и кадри в подкрепа на тезата си.

И тук би трябвало правосъдието да отсъди каква е истината. Но доста преди това да се случи, преди броени дни, в социалните мрежи Бепе Грило качи видео, в което разпалено крещи, почти изпадайки в гневен амок, в защита на сина си. Във видеото Грило поставя под съмнение обвинителката на четиримата младежи. Според него една жена, която казва, че е била изнасилена на сутринта, не ходи следобед на кайтсърф и не подава жалба в полицията едва след осем дни, както е направила обвинителката на Чиро Грило и компания.

Обвиниха сина на Бепе Грило в изнасилване, той скочи на медиите

Във видеото зачервеният от гняв Бепе Грило твърди, че от инцидента има видеозапис, на който се вижда, че става дума действия по взаимно съгласие, че става дума за група от 19-годишни младежи, които се забавляват и които се държат глупаво, защото са си четирима глупаци, а не групови изнасилвачи. "Защо не ги арестувахте веднага?", крещи Грило, намеквайки, че ако групата е била действително виновна, е щяла да бъде арестувана веднага след инцидента. "Щях аз лично да ги закарам ареста с ритници в задника", допълва гневно той и после твърди, че младежите не са били задържани незабавно, защото разследващите са си дали сметка, че нищо от обвиненията срещу тях не е вярно и че не е имало никакво посегателство. След което Грило продължава с бясната си тирада и като казва: "Щом не арестувахте сина ми, арестувайте мен, за да отида аз в затвора".

Това бурно изказване, направено без още да има произнесена окончателна присъда, да има дори гледано дело, две години след първоначалното обвинение, породи огромни реакции в Италия. Мнозина изразиха разбиране с Грило и с реакцията му на баща, но не и с намесата му по този начин в случая. Мнозина казаха, че щом Грило е убеден, че синът му е невинен, той трябва да остави правосъдието да си върши работата. А гневното предложение на Грило да го арестуват вместо сина му, дори породи изумление, при условие че, според него, престъпление няма. Мнозина обаче застанаха на страната на момичето, обвинило сина на Грило и компания. Семейството на жертвата, чието име не се съобщава, изрази потрес от опита да се поставят под съмнение твърденията й. Близките на момичето казват, че са съсипани от опитите на Бепе Грило да завлече жертвата на обвинителната скамейка, да се подиграе и омаловажи нейното отчаяние и болка.

Масло в огъня наля и съпругата на Грило и майка на Чиро Грило - Парвин Таджик. В пост във Фейсбук тя също каза, че синът й е невинен и че има видео, което доказва невинността на четиримата обвинени и че тяхната обвинителка е била съгласна със случващото. Силни критики срещу Грило дойдоха от бившата министърка на конституционните реформи и на връзките с парламента Мария Елена Боски, която сега е водещ депутат от партия Италия Вива на Матео Ренци. Тя нарече бурното видео на Грило в защита на сина му скандално и каза, че той трябва да се засрами, съобщава изданието "Джорно".

В полемиката се намеси и Матео Салвини, бившият министър на външните работи и лидер на популистката десница Лига. Той пожела синът на Грило да е невинен, но не само защото момичето, което го обвинява е отправило обвинението късно. "Една жена, която е преживяла насилие, е жертва и не трябва да се оправдава защо й е била нужна една седмица, за да подаде оплакване в полицията", каза той. После Салвини припомни, че в Италия един изнасилвач може да получи 12 години затвор, а самият той рискува да получи 15 години заради това че не е допуснал в качеството си на вътрешен министър на незаконни мигранти да слязат на италиански земя от кораб, който ги е спасил в Средиземно море - случай, заради който е обвиняван.

От самото Движение 5 звезди засега няма някаква официална позиция, но някои реакции на негови представители предвещават разцепление по случая. Депутатката Федерика Дага сподели например, че е имала връзка с човек, склонен към насилие и че са й били нужни шест месеца, за да осъзнае какво е преживяла и да подаде сигнал в полицията, пише "Джорно". Така тя де факто негласно защити обвинителката на Чиро Грило, че е подала сигнал късно в полицията - ключов елемент в защитната стратегията на Грило-старши. От друга страна Дага изрази и разбиране към Бепе Грило, който е изпуснал нервите си заради бавното правосъдие, като сподели, че самата тя вече пет години обикаля по съдилищата заради повдигнатите от нея обвинения за насилие.

Общинската съветничка от Движение 5 звезди в Ористано на Сардиния Патриция Кадау обаче беше доста по-рязка. "Една жертва на насилие подава жалба, когато успее да преодолее парализата на омертата и на срама, които са я погълнали и няма разумни срокове за преодоляване на травмата. Често пъти един живот не стига за приемане на случилото се" , каза тя.

Журналистът Луиджи Мастродонато в обширна статия в сайта Wired.it пък пита защо досега медиите в страната не са обърнали внимание на случая с Чиро Грило. Според него тук има проява на двойни стандарти към онези, които са синове на някои известен и обикновените хора. После журналистът добавя, че има двойни стандарти и във връзка със самото отразяване на скандали със синовете на известни личности, по-специално на политици. Той припомня силно отразените в медиите скандали със сина на Умберто Боси, едно време лидер на Лига, който си е купил диплома в Албания с партийни средства или със сина на общински съветник от Демократическата партия в Торино, който замерял чужденци с яйца по улицата и едва не ослепил лекоатлетката Дейзи Осакуе.

Според журналиста ако например син на Матео Салвини беше обвинен преди две години в групово изнасилване, то в Италия нямаше да се спира да се говори за това, а ако самият Салвини беше избухнал в обвинения срещу предполагаемата жертва на насилието, както сега избухна Грило, то щеше да се стигне до народен бунт.

В полемиката се намеси и рокаджията Дамиано от групата Монескин, спечелила голямата награда на фестивала на италианската песен в Сан Ремо тази година. Във видео в социалните мрежи той директно се обърна към Грило и му препоръча да се въздържа от толкова нехуманни изявления, каквито е направил. "Едно изнасилване си е изнасилване, дори и когато за него е подаден сигнал в полицията осем дни по-късно. Има хора, преди всичко жени, които си дават сметка за случилото се много време след това и намират кураж да подадат сигнал в полицията много време след това", заяви Дамиано, подчертавайки, че не е прокурор и не е негова работа да разобличава невинността и виновността.

Темата се очертава да остане гореща дълго време. Все пак Италия е родина на актрисата Азия Ардженто, една от инициаторките на движението "Аз също" и една от жените дръзнали да обвиняват холивудския продуцент Харви Уайнстийн в сексуално посегателство.

Българка обвинява холивудския актьор Арми Хамър в изнасилване

Темата за сексуалните посегателства се разгоря в Италия особено миналата есен, когато бе арестуван известният основател на дигитални стартъпи Алберто Дженовезе. 43-годишният богаташ бе обвинен от 18-годишно момиче, което разказа, че той я дрогирал и насилвал часове наред в луксозния му мезонет в Милано, където тя била гост на негово парти.

Последваха още обвинения от жени, озовали се в сходни ситуации с Дженовезе. Самият богаташ говори за секс по взаимно съгласие и отрича всичко. Случаят тогава, както и сега този с Чиро Грило породи полемика и обвинителките на Дженовезе подобно на обвинителката на Грило също си навлякоха много негативни коментари, припомнят италиански медии.

Как ще се отрази историята с груповото изнасилване отпреди две години, в която сега буреносно се намеси Бепе Грило, върху блясъка на петте звезди на основаното от него движение, само времето ще покаже. Но безспорно репутацията му бе накърнена, в момент, в който то се готви за обновление, така че да бъдат заличени появилите се от него умора, а донякъде и разочарование.

884 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини