Нидерландия премахва от 28 април вечерния час, въведен заради коронавируса

21 април 2021 07:55

Нидерландия премахва от 28 април вечерния час, въведен заради коронавируса
© Getty Images/Guliver (архив)
318 0

От следващата седмица Нидерландия облекчава ограниченията, наложени за овладяване на разпространението на коронавируса, въпреки че броят на заразените все още е висок, съобщи премиерът Марк Рюте, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23535

От 28 април ще бъде отменен действащият в цялата страна вечерен час, а ресторантите и баровете вече ще обслужват и малки групи клиенти на местата за сядане на открито от обяд до 18 ч., допълни той.

Нидерландските власти отмениха разрешение за парти с 10 000 посетители

Университетите и колежите постепенно ще бъдат отворени, а магазините ще могат да допускат по-голям брой купувачи.

"Това няма да стане, без да се поемат рискове, но трябва да се рискува отговорно. Засега това е и ще бъде действие в търсене на баланс. Трябва да сме много внимателни и предпазливи", каза премиерът.

Нидерлания е в различни етапи на локдаун от повече от шест месеца. Всички барове и ресторанти са затворени от средата на октомври миналата година, а събиранията на обществени места на повече от двама души са забранени.

Локдаунът в Нидерландия ще продължи поне до 28 април

Въпреки тези мерки в последните седмици броят на заразените и на пациентите с КОВИД-19 в болниците и интензивните отделения достигна най-високите си равнища от януари насам. Само преди седмица Рюте цитира високото равнище на инфекциите и претовареността на болниците като основание за удължаване на пандемичните мерки поне до 28 април.

Националната асоциация на болниците обаче вчера отбеляза, че най-тежкият етап от третата вълна изглежда е преодолян, тъй като през последната седмица броят на приетите в болница нови пациенти бележи лек спад, а ваксинацията при възрастните хора напредва. До днес в страната със 17 милиона жители са ваксинирани 4,5 милиона, като тази седмица се очаква да бъдат поставени още около 750 000 ваксини.

Нидерландският здравен министър Хуго де Йонге обяви днес, че здравните власти в страната възобновяват имунизациите с ваксината срещу КОВИД-19 на компания "Джонсън и Джонсън".

"Джонсън и Джонсън" ще възобнови доставките за Европа след регулаторната проверка

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" може да бъде използвана, както беше планирано, и от утре ще започнем да я прилагаме, каза на пресконференция Де Йонге, броени часове след като

Европейската агенция по лекарствата каза, че ползите от ваксината на "Джонсън и Джонсън" превишават рисковете, макар да установи възможна връзка с много редките случаи на кръвни съсиреци.

EMA обявява становището си за ваксината "Джонсън и Джонсън"

Агенцията съобщи, че е решила да включи в листовката за ваксината опасността от образуването на кръвни съсиреци и кръвоизливи.

Допитванията до общественото мнение в Нидерландия показва спад в подкрепата за ограничителните мерки, а организациите на хотелиери и ресторантьори, както и кметовете на големите градове, поискаха забраната заведения за хранене на открито да работят да отпадне, посочвайки големия брой хора, събиращи се в парковете.

От началото на пандемията в Нидерландия са регистрирани 1,4 милиона заразени с коронавируса и над 20 000 смъртни случая.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23535

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
318 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини