Някои държави ще изпуснат крайния срок за възстановителните си планове за COVID-19

17 април 2021 07:51

Някои държави ще изпуснат крайния срок за възстановителните си планове за COVID-19
© Getty Images, архив
2226 6

Някои правителства от Европейския съюз ще пропуснат крайния срок 30 април да представят възстановителните си планове на Европейската комисия, съобщи заместник-председателят й Валдис Домбровскис. Но все още е много вероятно те да го направят до няколко седмици след това, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23346

Забавянето с внасянето на някои от националните планове, които указват как всяко правителство желае да похарчи дела си от общата европейска схема за заеми в размер на 750 милиарда евро, няма да забави схемата като цяло, заяви Домбровскис на пресконференция.

"Някои държави членки са почти готови и представянето на плановете им до края на април е постижимо. За други изглежда по-трудно. Финализирането ще изисква малко повече работа за още няколко седмици", каза той.

Двайсет и седемте плана са подробно описание за изразходването на безвъзмездни средства (грантове) и заеми, които всяка страна от ЕС ще получи от безпрецедентното вземане на заеми от Европейската комисия за възстановяване икономиките така, че след пандемията от КОВИД-19 те да станат по-зелени и по-дигитализирани.

За да получи парите, всяка страна трябва да задели 37 на сто от средствата за намаляване на емисиите от въглероден диоксид и 20 на сто, за да направи икономиката по-добре подготвена за дигиталната епоха чрез инвестиции и реформи, които ще получават финансиране на части от ЕС до 2026 г.

Дългият времеви хоризонт на вложенията и реформите, както и необходимостта предприсаният процент от парите да бъде заделен за определени области е това, което е предизвикателство за правителствата.

"В огромната си част плановете на държавите членки са на много напреднал етап и ще бъдат представени до края на април и може би в следващите няколко седмици след края на април", каза Домбровскис.

Премиерът: Подкрепихме бизнеса с близо 2 млрд. лв. Средствата по мерки ще се изплащат и през април и май

Неколкоседмично забавяне на внасянето на някои от плановете няма да попречи на цялата програма, защото за да потекат каквито и да било грантове или евтини европейски заеми към правителствата, първо 27-те национални парламента трябва да ратифицират своите увеличени бюджетни гаранции за цялостния евробюджет, отбелязва Ройтерс. Тези ангажименти са най-голямата гаранция за заемите, защото така се гарантира, че те ще бъдат върнати.

Това вероятно ще отнеме повече време от подготовката на плановете за разходите - засега най-малко 17 страни са ратифицирали увеличените гаранции, наричани Решение за собствените ресурси (Own Resources Decision), а другите се очаква да го направят скоро. Но процесът се бави в някои страни по различни причини. Например в Германия Конституционният съд проверява съвместимостта му с германското законодателство, в Полша той е предмет на вътрешнополитически борби, а Нидерландия среща трудности да състави управленска коалиция след изборите.

Без всички 27 национални ратификации ЕК не може да започне да тегли заеми и никое правителство не може да получи никакви средства.

"Ако ратификацията на Решението за собствените ресурси е приключила във всички държави членки през юни, а ние сме уверени, че именно такъв ще бъде случаят, то ние като Европейска комисия можем да излезем на пазарите и да вземем заеми, и да направим първи плащания през юли", каза Домбровскис.

Размерът, който правителствата от ЕС могат да получат тази година, преди да са започнали каквито и да било от инвестициите и реформите, е 13 на сто от общия си дял. Тъй като повечето ще искат основно грантовата част от парите, цялата финансова инжекция от Евросъюза за тази година вероятно ще бъде около 44-45 млрд. евро. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23346

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2226 6

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 6

Добави коментар

2021.04.17 | 10:05

6
Правителството на тиквата е изцяло неподготвено, затова Джибко Бибитков не ще да говори.
Калитко

2021.04.17 | 08:38

1
Целта на Мафията не че държавата ще загуби тези милиарди или ще рухне , а да се отмъсти и излее злобата срещу ГЕРБ че имат един от най великите Българи за всички времена , г–н Бойко Борисов ! А те си нямат .
смрт на грб

2021.04.17 | 09:20

5
Прегледай се. За лудница си ! Заплаха за обществото си ти и такива гробарски подлоги !!!!!!!!
филанкиши

2021.04.17 | 08:56

4
А ДАНО СМЕ И НИЕ!
Улавия идиот от Новини.бг,

2021.04.17 | 08:47

3
ти също помогна с шизофренията си твоят "велик българин" да се крие сега под леглото за да не го докарат насила в Парламента, ку.рво мутренска.

2021.04.17 | 08:39

2
НЯМА КРАЕН СРОК,ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ВЪСТАНОВЯВАНЕ .НОВА СГРАДА НЕ СЕ ПРАВИ НА СТАРИ ОСНОВИ!!!

Добави коментар

Водещи новини