Унгария блокира декларация на ЕС, критикуваща Китай заради Хонконг

  • 16 април 2021 16:23

  • 417
  • 2
 Унгария блокира декларация на ЕС, критикуваща Китай заради Хонконг
© gettyimages

Унгария блокира декларация на Европейския съюз, критикуваща прилагането на новия китайския закон за националната сигурност в Хонконг, заявиха двама дипломати, цитирани от БТА.

Агенцията отбелязва, че този ход на Будапеща вероятно ще подкопае усилията за противодействие на Пекин в политиката му за ограничаване на свободите на жителите на мегаполиса. ЕС, който си е поставил за цел да подкрепи Великобритания и САЩ в защитата на човешките права в Хонконг, трябваше да излезе с декларация в понеделник на срещата на външните министри на страните членки. Те обаче не успяха да постигнат консенсус по въпроса.

Китай прие радикална реформа на избирателната система на Хонконг

"Аргументите на Унгария са, че ЕС вече има прекалено много спорни въпроси с Китай", каза пред Ройтерс високопоставен европейски дипломат.

Втори дипломатически източник потвърди, че Унгария е блокирала декларацията за Китай. Представител на Европейския съюз каза, че въпросът е отпаднал от дневния ред.

На 22 март Китай и ЕС си наложиха взаимно санкции заради обвиненията на Запада за нарушения на човешките права в Синцзян. Унгария неохотно подкрепи европейските санкции миналия месец, но ги нарече "безсмислени", а няколко дни след това в Будапеща пристигна на официално посещение китайският министър на отбраната. Засега унгарски дипломати не са пожелали да коментират темата. Китай е крупен инвеститор в икономиката на Унгария.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
417 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
АТИЛА

2021.04.19 | 21:13

2
МАИ КРАВАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ НЕ ВИРЕЕ В УНГАРИЯ, ИМАТ СИ СОБСТВЕНО МНЕНИЕ.

2021.04.16 | 18:14

1
УНГАРИЯ ПЛАЧЕ ЗА НАТОВСКИ ТАНКОВЕ КАТО ЕДНО ВРЕМЕ

Добави коментар

Водещи новини