Швеция облекчава ограниченията за ваксинирани срещу COVID-19

16 април 2021 15:32

Швеция облекчава ограниченията за ваксинирани срещу COVID-19
© Getty images
334 0

Швеция ще облекчи рестрикциите за онези, най-вече възрастни хора, които са получили поне първа доза ваксина срещу COVID-19, заяви днес Службата за обществено здраве, цитирана от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23402

Близо една пета от населението на страната вече е ваксинирано, включително почти всички, живеещи в старчески домове, а ваксинационната кампания постепенно бе обхвана и възрастовата група между 60 и 70 години. Властите казват, че три седмици след поставяне на първа доза ваксина, хората могат да се срещат с други, които не са от най-близкото им обкръжение, включително вкъщи, и че общите занимания в домовете за стари хора може да бъдат подновени. Пенсионерите, които са ваксинирани, могат отново да пазаруват в магазините.

Дания разхлабва COVID-19 ограниченията

"Сега вече ваксинирана баба може да прегърне внуците си", каза пред журналисти директорът на службата Йохан Карлсон. Той подчерта обаче, че промените представляват "леко облекчаване" на рестрикциите и дори ваксинираните няма да могат да се върнат към нормалния живот и да се срещат на големи групи или да преминат изцяло от дистанционна към присъствена работа, информира БТА.

Предвид това, че Швеция е с втория най-висок темп на ръст на новите случаи на коронавирус в Европа след Сан Марино, властите казаха, че не е време да се облекчават рестрикциите за други групи. "Засега броят на ваксинираните е недостатъчен, за да имаме значима промяна на натиска върху здравната система или на разпространението на инфекциите като цяло", заяви здравната министърка Лена Халенгрен.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23402

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
334 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини