Великобритания с най-слаб прираст на населението от 2003 г.

  • 16 април 2021 13:11

  • 282
  • 0
Великобритания с най-слаб прираст на населението от 2003 г.
© Getty (архив)

Населението на Великобритания се е увеличило до 67,1 милиона души към средата на миналата година спрямо 66,8 милиона в средата на 2019 година. Това е най-слабият годишен прираст от 2003 година, информира Ройтерс.

COVID-19 отне живота на над 127 000 във Великобритания - най-високият общ брой в Европа, но по-голямата част от смъртните случаи са регистрирани след средата на миналата година.

Пандемията освен това изглежда е довела до рязко свиване (поне временно) на имиграцията в Обединеното кралство. Темпът на нарастване на населението на страната през 12-те месеца до средата на миналата година се е забавил до 0,47 процента спрямо 0,54 процента предходната година, сочат предварителни данни на националната статистическа служба. Това е едно от най-малките увеличения в контекста на историческите тенденции, отбелязва ведомството.

През 2011 г. и 2016 г. годишният темп на увеличаване на населението на Великобритания надмина 0,8 процента, отразявайки високата нетна миграция, особено от Източна и Южна Европа.

НСИ: Всички области в страната имат отрицателен естествен прираст през 2018 г.

В началото на текущата година Лондон въведе по-строги имиграционни правила след излизането си от Европейския съюз, насочени към ограничаване на нискоквалифицирани мигранти.

Статистическата служба не може да публикува обичайните цифри за миграцията от началото на пандемията от коронавирус, тъй като те зависят от данни, събирани лице в лице на летищата. Публикуваната днес статистика включва примерни оценки за нетната миграция между март и юни

 

282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини