Германия одобри договор на стойност 3 милиарда евро за европейски военен дрон

  • 14 април 2021 21:45

  • 1277
  • 1
Германия одобри договор на стойност 3 милиарда евро за европейски военен дрон
© Getty Images/Guliver (архив)

Бюджетната комисия на германския парламент одобри днес договор на стойност 3 милиарда евро за разработване на европейски военен дрон, който да бъде произведен от компаниите "Ербъс", "Дасо" и "Леонардо", заяви парламентарен източник, цитиран от Ройтерс.

Германската армия ще получи 21 дрона, 12 наземни контролни станции и четири симулатора от съвместния проект с Франция, Италия и Испания, като доставките се очаква да започнат през 2030 г., каза друг източник от областта на отбраната.

САЩ свалили и втори ирански дрон?

Новите безпилотни самолети трябва евентуално да заменят израелските дронове, които Германия използва във военни мисии в Афганистан и Мали.

Европейският дрон ще бъде технически способен да носи оръжия, но това ще зависи от одобрението на германския парламент, който през декември блокира опит за въоръжаване на безпилотните самолети, използвани в момента от армията на Германия.

Дронът, чиято дължина се очаква да бъде над 15 метра, а размахът на крилете - 30 метра, ще може да остава в полет над 24 часа на височина около 13 000 метра, за да наблюдава обстановката на земята със сензори като радари и инфрачервени камери.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1277 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Alisca17

2021.04.15 | 10:05

1
­­В­и­ж­т­е­­ ­­м­о­я­­­т­­а­ ­­т­и­й­­н­­­ ­­п­у­­т­­­к­­­а­­­ ­­­-­ ­­­W­­­W­W­.­­B­­­G­­­1­­7­.­C­­­L­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини