Байдън предложи на Путин среща на върха в трета страна през следващите месеци

  • 13 април 2021 20:00

  • 1024
  • 4
Байдън предложи на Путин среща на върха в трета страна през следващите месеци
© Getty Images

Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в предложи днес на руския си колега Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През да бъде организирана среща на върха "в трета страна през следващите месеци", за да се "изгради стабилна и предвидима връзка с Русия", обяви Белият дом, цитиран от БТА и Франс прес.

В нов телефонен разговор президентът на САЩ е изразил по-специално "безпокойството си във връзка със струпването на руски войски в окупирания Крим и на украинската граница". Байдън е призовал "Русия да намали напрежението", се посочва още в съобщението.

В телефонния разговор президентът на САЩ е изразил непоколебимия си ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, съобщи Белият дом.

В съобщението за телефонния разговор се посочва още, че Байдън е дал да се разбере, че САЩ ще действат "твърдо", за да защитят националните си интереси в отговор на такива действия на Русия, като кибератаки и намеса в избори, предаде Ройтерс.

Но въпреки това Байдън е уверил Путин, че иска да изгради "една стабилна и предвидима връзка с Русия, в съответствие с американските интереси", допълва Белият дом. В изявлението относно разговора се споменава и необходимостта от продължаването на стратегическия диалог за контрола на американските въоръжения или по въпросите със сигурността, допълва Франс прес.

За тази цел Байдън е предложил на Путин среща в трета страна в идните месеци, за да бъдат обсъдени цяла серия от въпроси, се уточнява в изявлението на Белия дом. В него не се казва дали Русия е приела офертата.

Относно разговора в изявление на Кремъл се казва, че Байдън е казал на Путин, че иска нормализиране на двустранните връзки и сътрудничество в областта на оръжейния контрол, иранската ядрена програма, Афганистан и климатичните промени, предаде Ройтерс.

В текста се допълва, че двамата президенти са казали, че са готови да продължат стратегическия диалог, за да гарантират световната сигурност, предаде Франс прес.

В изявлението на Кремъл също така се потвърждава, че Байдън е предложил среща на високо равнище с Путин, но не се съобщава как руският лидер е отговорил на това.

Разговорът е бил по американска инициатива и Путин е обяснил вижданията си за Източна Украйна, където тлеещият конфликт ескалира.

Novini.bg
1024 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Интересно

2021.04.14 | 17:37

4
БайДън каза това, БайДън каза онова, а какво е отвърнал и казал Путин това е важното. Но това те става ясно от това писание.
АСЕН ИЛИЕВ

2021.04.14 | 07:22

3
ИЗКУ ФЕЛЯК, НЕ МИ СЕ ОСЛУШВАЙ! ЧАКАМ ГЛАВИТЕ НА БРЕНАН, КИСИНДЖЪР, ПОМПЕО!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.04.13 | 21:10

1
Диктатора Путлер натрупа войска до суверенна държава за пореден път! Но с Джо диктатора удари на камък! Байдън предупреди Путин, че ако не деесалира положението в Украйна ще отговори '' твърдо'' !

2021.04.14 | 01:33

2
Ударил друг път. Тая деменция жобайдънска пак ще се излага

Добави коментар

Водещи новини