Чешкият външен министър беше отстранен от поста си

  • 12 април 2021 18:06

  • 608
  • 0
Чешкият външен министър беше отстранен от поста си
© pixabay

Чешкият министър на външните работи Томаш Петържичек, който се противопостави на използването на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", беше отстранен днес от поста си, съобщи чешкото президентство.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

"Сигурността и здравето на нашите сънародници са на първо място, преди всичко останало", каза Петържичек по повод решението на президента на Чехия Милош Земан. Той заяви, че вижда политически мотиви в отстраняването си от проруския президент Земан, предаде БТА.

Край на извънредното положение в Чехия

От президентство обясниха, че Земан е прекратил правомощията на министъра, спазвайки Конституцията. Томаш Петържичек, който е проевропейски социалдемократ, критикуваше и евентуалното участие на Русия в изграждането на ядрена централа в Чехия. Той влезе в конфликт с партийния си опонент, министъра на вътрешните работи Ян Хамачек, и по въпроса за контрола върху партията. И двамата се кандидатираха за лидерския пост, но в тази битка надделя Хамачек.

По-рано днес Хамачек призова за оставката на Петържичек и каза, че партията трябва да говори в един глас с наближаването на парламентарните избори през октомври. По деликатната тема за ваксините днес Чешката телевизия съобщи, че Земан и премиерът на Словакия Едуард Хегер ще обсъждат на 15 април въпросът за евентуалното използване на руския препарат срещу коронавируса.

Те ще срещнат в Чехия, в провинциалната резиденция на Земан в село Лани близо до Прага.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
608 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини