Белгийски експерти настояват за промяна на мерките срещу епидемията

12 април 2021 13:06

Белгийски експерти настояват за промяна на мерките срещу епидемията
© Getty Images/Guliver
483 0

Представители на университетските среди в Белгия предложиха значителни промени в подхода на властите срещу епидемията от ковид на фона на зачестили случаи на гражданско неподчинение, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24416

Според учените страната трябва да премине към по-целенасочени мерки, като вложи средства не за обезщетения заради спрените дейности, а в оборудване за предотвратяване на разпространението на заразата. Учените са на мнение, че е необходимо закритите обществени места да бъдат снабдени с датчици за следене на равнището на въглеродния двуокис, да се поставят филтри за пречистване на въздуха, да се осигури достатъчно проветрение.

Те обясняват, че основно вирусът на болестта се предава в непроветрени закрити пространства, където хората са близо и не носят маски или ги ползват неправилно. По тяхно мнение болестта едва ли скоро ще изчезне заради появата на нови вирусни щамове, слабата дисциплина и невъзможността за пълен контрол. Експертите изразяват съмнение, че ваксините ще дадат решение на всички проблеми.

Тяхното мнение бе цитирано в местни медии и бе подкрепено от представители на политическите среди. Обсъждането на възможни промени е предизвикано от зачестили случаи на сблъсък на полицията с нарушители, основно младежи, които повече не могат да търпят повсеместните ограничения. Досега в Белгия са известни няколко случая, при които младежи загинаха или пострадаха при полицейски проверки, свързани със спазването на противоепидемичните мерки.

Белгия отчита 70 смъртни случая след ваксиниране срещу ковид

Последният случай е от миналия уикенд - момче загина при опит да избегне полицейската проверка на шумно парти. При пристигането на полицаите младежът опитал да избяга по покрива и паднал. Неотдавна друг младеж издъхна, след като бе задържан, защото снимал проверка за изпълнение на мерките, а когато полицаите поискали да го хванат, понечил да избяга.

В началото на месеца полицията нахлу с водни оръдия и жандармерия в парк в Брюксел, за да разпръсне купон, организиран в социалните мрежи на шега за първи април. Задържаните и ранените бяха десетки, а кадри от мястото на събитието показаха как кон от полицейската кавалерия прегазва младо момиче, което е с гръб и дори не вижда задаващата се опасност.

Белгия ще поставя ваксината на АстраЗенека на лица на възраст над 55 години

В отговор представители на правителството написаха писма към младежите, в които ги упрекнаха в разглезеност. Според правителството на мерките не се подчиняват младежи от средната класа, които тъгуват, че не могат да посетят салон за красота, за да си направят ноктите. Кадър от събитието, предизвикало този задочен спор, бе заснет в щурмувания от полицията парк и показваше плакат, на който млади хора бяха написали "Не ни дават да живеем, за да не умрем".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24416

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
483 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини