В Грузия започна съдебен процес на опозиционен лидер, чийто арест изостри политическата криза в страната

  • 08 април 2021 15:39

  • 334
  • 1
В Грузия започна съдебен процес на опозиционен лидер, чийто арест изостри политическата криза в страната
© Getty Images/Guliver

В Грузия започна делото срещу лидера на главната опозиционна партия Ника Мелия, чието арестуване през февруари силно изостри политическата криза в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

41-годишният Мелия е лидер на основаното от живеещия в изгнание бивш президент Михаил Саакашвили Единно национално движение. Той беше задържан при груба полицейска операция по обвинение, че е организирал "масови прояви на насилие" на демонстрации през 2019 година. Мелия смята, че съдебното преследване срещу него е политически мотивирано.

Задържането му беше остро разкритикувано от западните съюзници на Грузия и предизвика протест с участието на хиляди души в Тбилиси.

Първото съдебно заседание по делото протече днес на закрити врата заради пандемията от новия коронавирус. Следващото ще е във вторник.

Лидерът на основната опозиционна сила в Грузия е арестуван

Стотици привърженици на Мелия се събраха пред сградата на съда. Опозиционният лидер може да бъде осъден на затвор до девет години.

През октомври м.г. управляващата партия "Грузинска мечта" спечели с малка разлика, но опозицията заяви, че е имало измами и политически натиск и настоява за нови избори.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
334 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Amya17

2021.04.10 | 03:52

1
­­­В­­и­­ж­т­е­­ ­м­о­я­­т­­­а­ ­­т­­и­­­й­н­­­ ­­­п­­­у­­т­к­­­а­­ ­­-­ ­­W­­W­W­­.­­B­G­­­1­7­­­.­­­C­L­­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини