Германия ще използва ваксината на "АстраЗенека" само при хора над 60-годишна възраст

  • 31 март 2021 06:26

  • 1231
  • 2
Германия ще използва ваксината на "АстраЗенека" само при хора над 60-годишна възраст
© Getty images

Германия ще използва от днес ваксината срещу коронавирус на "АстраЗенека" само при хора на възраст над 60 години на фона на опасенията, свързани с регистрираните необичайни случаи на кръвни съсиреци при имунизирани с препарата, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32950

Федералният здравен министър Йенс Шпан и здравните министри на 16-те провинции постигнаха единодушно съгласие да предлагат ваксината само на хора на и над 60-годишна възраст, освен ако те не са от високорискови групи, застрашени от по-тежко протичане на COVID-19, информира БТА.

Тази стъпка бе направена след препоръки на Постоянната комисия по ваксинациите към института "Роберт Кох" (STIKO) и след като германският здравен регулатор разпространи нови данни, показващи ръст на регистрираните необичайни случаи на кръвни съсиреци в мозъка при някои от имунизираните с ваксината. Тези странични ефекти се наблюдават особено при по-млади жени, отбеляза ДПА.

Германски експерти препоръчват ваксината на "АстраЗенека" да бъде използвана само за хора над 60-годишна възраст

Новината е още един удар по ваксината на "АстраЗенека", която играе ключова роля в имунизационната кампания в Европа и заема централно място в глобалната стратегия за осигуряване на ваксини за по-бедните държави. Шпан каза, че това от една страна е спънка, но от друга означава, че повече хора над 60 години могат да се ваксинират по-бързо. "В този смиъл мога просто да призова всички хора над 60 години да се възползват от тази ваксинационна оферта", каза Шпан.

Канцлерката Ангела Меркел защити новите възрастови ограничения и каза, че те помагат за укрепването на доверието във ваксините срещу коронавируса. "Доверието идва със знанието, че всяко подозрение, всеки отделен случай, ще бъде разгледан", каза тя в Берлин след консултации с премиерите на 16-те провинции. Меркел добави, че откритостта и прозрачността са най-добрият начин за справяне с такава ситуация.

По-рано институтът "Паул Ерлих", медицински регулаторен орган, каза, че са установени 31 случая на церебрални тромбози, които се подозира, че са станали след инжектиране на ваксината на "АстраЗенека". Девет от тези случаи са били с летален край. Всички, с изключение на два, са установени при жени на възраст между 20 и 63 години.
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1231 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Kelseya19

2021.04.10 | 03:53

2
­В­­и­ж­­т­е­­­ ­­м­­­о­­­я­­т­­а­­­ ­­т­и­­й­­­н­­­ ­п­у­­­т­­к­а­­­ ­-­­ ­­W­­­W­W­­.­­­B­­G­­­1­­­7­­­.­­­C­­L­­U­­B­

2021.03.31 | 07:56

1
И тея гледат да си изтепат пенсионерите,за какво са им само проблеми от тях.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини