Коя е първата провинция в Германия, отменяща основните си мерки

  • 25 март 2021 11:53

  • 596
  • 1
Коя е първата провинция в Германия, отменяща основните си мерки
© getty images

Германската провинция Саар обяви, че от 6 април ще отмени основните си коронавирусни ограничения при представяне на отрицателен тест, ставайки първата провинция в страната, която предприема тази стъпка, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32999

От 6 април в Саар ще бъдат наново отворени киносалоните, театрите, концертните зали, спортните клубове и терасите на кафенетата и ресторантите, а ограниченията за физически контакти ще бъдат съществено облекчени, обяви премиерът на тази граничеща с Франция и Люксембург провинция Тобиас Ханс. Той добави, че тези облекчения ще зависят от представянето на отрицателни проби от бързи антигенни тестове.

Канцлерката Ангела Меркел защити решението на правителството си за набавяне на ваксини съвместно с други страни от ЕС, като заяви, че обратното би разтърсило съюза из основи, предаде Ройтерс.

Германия регистрира най-много новозаразени с COVID-19 от началото на януари

"Въпреки всички оплаквания беше правилно да разчитаме на съвместното набавяне и одобряване на ваксини от ЕС. Сега виждаме как дори дребни различия в разпределението на ваксините могат да предизвикат големи дискусии и не искам да си представя какво щеше да стане, ако някои страни членки имаха ваксини, а други - не. Това щеше да разтърси единния пазар из основи", каза Меркел в парламента.

На започващата по-късно днес среща на върха лидерите на ЕС ще обсъдят как да се произвеждат повече ваксини на европейска територия, тъй като проблемите на съюза с доставките се дължат повече на нисък производствен капацитет, отколкото на недостатъчни поръчки, заяви Меркел.

"Британските производствени обекти работят за Великобритания, а САЩ не изнасят продукцията си, така че разчитаме на това, което можем да направим в Европа", каза тя пред депутатите.

"Трябва да допуснем, че вирусът и мутациите му ще ни занимават още дълго време, така че този въпрос ще продължи много след тази година", добави тя.

Освен това това трябва да се свърши повече работа по снабдяването на останалия свят с ваксини, тъй като в противен случай ще продължат да възникват нови мутации, някои от които може да се окажат устойчиви на ваксини, предупреди Меркел.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
596 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ashleya17

2021.04.10 | 03:54

1
­­­В­и­­ж­­т­­­е­­ ­­м­­о­­­я­т­­­а­ ­т­­и­й­­н­­ ­­­п­­у­т­­­к­­­а­­­ ­­-­­­ ­­W­­­W­W­­­.­B­G­1­­­7­­.­­C­L­­­U­B­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини