Във Финландия нараства заплахата от крайнодесен тероризъм

  • 23 март 2021 16:33

  • 877
  • 2
Във Финландия нараства заплахата от крайнодесен тероризъм
© Getty Images/Guliver (архив)

Службата за вътрешна сигурност на Финландия потвърди днес оценката си за риск от терористична заплаха на ниво две /"повишен"/ по четиристепенна скала и отбеляза, че опасността от крайнодесен тероризъм в страната е нараснала, предаде БТА, цитирайки АП.

Финландската Служба за сигурност и разузнаване, известна като СУПО, заяви в отчета си за 2020 г., че е идентифицирала крайнодесни елементи, "притежаващи способности и мотивация да извършат терористична атака" в страната с 5,5 милиона души население. "Крайнодесните елементи, които са обект на наблюдение от контраразузнаването и са идентифицирани от СУПО, обичайно са свързани с международни крайнодесни кръгове в интернет", посочи в изявление директорът на СУПО Анти Пелтари.

Приятелката на бивш норвежки министър бе осъдена на затвор за заплаха срещу демокрацията

Службата заяви, че "са се появили също някои индикации за конкретна подготовка" на терористични актове от страна на подобни крайнодесни кръгове, представляващи терористична заплаха във Финландия, но не даде повече подробности. Нивото на заплаха остава непроменено от предходната година. СУПО отбеляза, че като цяло най-голямата заплаха за терористична атака във Финладия в момента произлиза от индивиди и малки групи, привърженици или на крайнодясна, или на ислямска фундаменталистка идеология.

Службата в момента наблюдава дейността на близо 390 лица във Финландия. Мнозинството от тях имат връзки с идеологията на радикалния ислям, но СУПО не даде информация за броя на наблюдаваните от нея лица от крайнодесните кръгове.

https://novini.bg/sviat/eu/640508

Последвайте канала на

Novini.bg
877 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lisaa20

2021.04.10 | 03:54

2
­­­В­и­­ж­­т­е­­­ ­­­м­о­я­т­а­ ­­т­­­и­­й­­­н­ ­­п­­­у­т­­к­­­а­ ­­­-­­­ ­­­W­­­W­­W­.­­B­­G­1­­7­.­C­­L­U­B­­­
борят се

2021.03.23 | 17:37

1
борят се срещу нашествениците, какво да правят хората след като държавата им ги предава???

Добави коментар

Водещи новини