ЕС не отхвърли напълно връзката между ваксината на "АстраЗенека" и съсиреците

  • 23 март 2021 12:00

  • 701
  • 1
ЕС не отхвърли напълно връзката между ваксината на "АстраЗенека" и съсиреците
© Getty Images (архив)

Засега не можем ясно да изключим връзката между образуването на съсиреци и ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID-19. Това заяви директорът на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) Емер Кук пред комисията на Европейския парламент по здравеопазване.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32981

Тя отбеляза, че проверката на въздействията от ваксината продължава, както и че е естествено да има подобни случаи, когато се ваксинират милиони хора. По нейните думи не може все още да се направят ясни заключения дали тромбозите, свързани с инсулти, инфаркти и белодробни емболии от тази ваксина настъпват по-често при жени под 55-годишна възраст и пушачи, защото данните засега не са достатъчно.

"АстраЗенека" е предоставила неактуална информация за ваксината си?

Кук добави, че ЕАЛ оценява три обещаващи лекарства срещу новото заболяване. Тя съобщи, че предстои представители на ЕС да извършат проверка на руски завод за производство на ваксината "Спутник". По нейните думи това се прави по европейските правила за оценка, свързана с осигуряването на пазарен достъп в ЕС на лекарствени изделия. Кук допълни, че ЕАЛ продължава оценката на руската ваксина, както и на препаратите на "Новавакс" и "КюрВак".

Тя съобщи, че доставките в ЕС на ваксината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън"), която вече бе одобрена от ЕАЛ, започват от края на април. Кук отбеляза, че тази ваксина ще се поставя с една доза и дава 67 на сто ефективност.

Ръководителят на отдела по здравеопазване на Европейската комисия Сандра Галина съобщи пред комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент, че до края на юни ЕС очаква да получи дозите ваксини, необходими за имунизирането до края на септември на 70 на сто от пълнолетните европейци.

Износът на ваксини от ЕС ще остане ограничен, засега не се знае докога, добави тя, цитирана от БТА.

Десет души с тромби в Дания след ваксинация

Галина отбеляза, че ОЛАФ и Европол работят срещу черния пазар на лекарства, където се разпространяват препарати, за които се твърди, че са ваксини.

Случаят с "АстраЗенека" създаде репутационен проблем за ЕС и държавите от Общността, коментира тя.

По нейните думи този производител ще достави до края на първото тримесечие едва една четвърт от заявените от ЕС количества, защото използва само един завод за изпълнението на европейския договор.

По нейните думи "Пфайзер" и "Модерна" изпълняват договорите и е имало само леки смущения в доставките за ЕС. Тя поясни, че тези производители доставят ваксини всяка седмица. Галина изрази неразбиране защо хората недоволстват, след като все пак в ЕС има ваксини.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
701 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Angiea22

2021.04.10 | 03:54

1
­­В­и­­ж­­т­­е­­ ­­­м­­­о­­­я­­­т­­а­­­ ­­т­и­­­й­­­н­­ ­­п­­у­­­т­­­к­­­а­ ­-­­­ ­­­W­­W­­­W­­­.­­B­­­G­­1­7­­­.­­C­­­L­­U­B­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини