Бившият премиер на Италия Енрико Лета може да се върне начело на Демократическата партия

  • 10 март 2021 21:41

  • 359
  • 2
Бившият премиер на Италия Енрико Лета може да се върне начело на Демократическата партия
© gettyimages

Бившият премиер на Италия Енрико ЛетаЕнрико Лета Енрико Лета – италиански политик, роден на 20 август 1966 г. в Пиза. Завършва политология през както изглежда може да се завърне на предна линия в италианската политика и да поеме ръководството на обхванатата от проблеми левоцентристка Демократическата партия седем години след като беше отстранен от властта чрез вътрешнопартиен преврат, съобщи БТА.

ДП, която е една от най-големите партии, подкрепящи правителството на националното единство на Марио Драги, се озова в проблематична ситуация миналата седмица, когато нейният лидер Никола Дзингарети обяви, че се оттегля от поста с аргумента, че се срамува от вътрешните ежби за ключови позиции. Това негово решение доведе до срив на рейтинга на партията в допитванията.

Избирателната реформа клати италианския премиер Матео Ренци

Много от твърдите партийни членове се обърнаха към Енрико ЛетаЕнрико Лета Енрико Лета – италиански политик, роден на 20 август 1966 г. в Пиза. Завършва политология през, който сега живее в Париж, с въпроса дали би се върнал да помогне на партията. Днес Лета благодари за всички отправени му послания и добави, че ДП винаги е в сърцето му. Той каза, че призивите да се притече на помощ на партията го трогват дълбоко. Лета поиска срок от 48 часа, за да обяви какво е окончателното му решение по въпроса.

Умереният и проевропейски настроен Лета водеше коалиционно правителство през 2013 г. -2014 г., в което влизаха и левоцентристите, и десноцентристите. Но той беше безцеремонно отстранен от поста от съпартиеца си и негов съперник Матео Реци, който тогава каза, че Италия се нуждае от по-амбициозно правителство. Тогава Лета се премести във Франция, където стана директор на мозъчния тръст "Жак Делор" и декан в парижкото Училище за международни дела и политически науки.

Лета временно преустанови членството си в ДП, но започна отново да плаща членски внос през 2019 г., след като Ренци напусна партията и създаде своя собствена политическа сила Италия Вива. Тя беше част от управляващата коалиция на Джузепе Конте, но по-рано тази година предизвика политическа криза, като изтегли министрите си от кабинета заради разногласия между Ренци и Конте. Така страната влезе в политическа криза, от която излезе със съставяне на правителството на Марио Драги, подкрепено от повечето партии от италианския политически спектър.

Ако Лета се съгласи да поеме юздите на ДП, не е ясно дали той ще следва същата политическа линия като тази на Дзингарети, придържал се към съюз с антисистемното Движение 5 звезди. Който и да бъде номиниран за партиен лидер, то той трябва да бъде одобрен от партиен конгрес. А следващият партиен конгрес засега е предвиден за 2023 г.

Мая Йорданова
359 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Nataliea23

2021.04.10 | 03:56

2
­­­В­и­­­ж­т­­е­­­ ­­м­­­о­я­­т­­­а­­­ ­т­­и­­­й­­н­­­ ­­п­­­у­т­­к­­­а­­ ­-­­ ­­­W­­W­W­­.­­B­­­G­­­1­­7­­­.­C­L­­U­­­B­­
ГЕШЕВ ЗАЩИТАВА МАФИЯТА ГЕРБ И О.П

2021.03.10 | 22:00

1
ТЕЗИ ОТ ГЕРБ СА НАЙ -ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖЦИ КРАДЦИ И МАНИПУЛАТОРИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ КОИТО ГЛАСУВА ЗА ТЯХ И ЗА С.ТРИФОНОВ И ЗА ВМРО АТАКА И НФСБ МРАЗИ БЪЛГАРИЯ И НЕ ЗАБРАВЯТЕ ЧЕ ВОЛЯ ИМ БЕШЕ ПАТЕРИЦА НА ТЕЗИ КРАДЦИ

Добави коментар

Водещи новини