ЕК обмисля възможност да удължи ограниченията за износ на ваксини

  • 10 март 2021 14:20

  • 248
  • 1
ЕК обмисля възможност да удължи ограниченията за износ на ваксини
© getty images

Действащите ограничения за износ от ЕС на ваксини срещу ковид изтичат в края на март и след това всичко е възможно, заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос дали забраните ще останат в сила по-дълго.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Той потвърди, че споровете с производителя на ваксини "АстраЗенека" продължават. Говорителят не изключи възможността от дружеството да бъдат поискани неустойки заради неизпълнени навреме договорни задължения.

По неговите думи основната цел на ЕС остава осигуряването на достатъчно ваксини. Той потвърди, че служител на представителството на ЕК в Лондон е бил привикан в британското външно министерство по повод изявления на председателя на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в.

"Бионтех" може да увеличи производството си до 3 млрд. дози ваксини през 2022 година

Говорителят отказа да коментира изявленията на Мишел, според когото Лондон проявява национализъм по отношение на ваксините с налагането на забрана за износ към ЕС. Неотдавна председателят на ЕК Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е разговаря с британския премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е и получи уверение, че няма проблеми за доставките на ваксини за ЕС, добави той.

По неговите думи "АстраЗенека" не изпълнява договора с ЕК, в който е записано, че доставките ще се извършват от два завода в ЕС и два във Великобритания. Говорителят не отрече, че може да се очакват закъснения в доставките и от "Янсен", чиято ваксина се очаква да получи европейско одобрение утре.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
248 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Brendaa17

2021.04.10 | 03:56

1
­­­В­­­и­­­ж­­­т­­е­­­ ­­­м­о­­­я­­т­­­а­­­ ­­­т­и­­­й­­н­­­ ­­п­у­­­т­к­­а­­­ ­­­-­­­ ­W­­­W­­­W­.­B­­­G­­­1­­­7­­.­C­­­L­­U­­B­­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини