Университетът в Солун спира дейността на администрацията си

08 март 2021 12:05

Университетът в Солун спира дейността на администрацията си
© Getty Images/Guliver (архив)
232 2

Две седмици след началото на студентската окупация на университета в Солун, днес от ръководството на учебното заведение обявиха, че прекратяват дейността на централните си административни и финансови служби, съобщиха гръцки медии. Продължаващото вече 15 дни блокиране на главната сграда от страна на студентски организации и анархисти е зарaди приет закон, позволяващ намесата на полицейски сили при възникване на проблем с реда в университета.

Началото на окупацията беше придружена от сблъсъци между студентите и полицията, при които бяха арестувани най-малко 30 души. Напрежението възникна, когато полицията влезе в окупираната сграда, за да изведе оттам активисти.

Като част от реформата в образователната система, по-рано този месец управляващите от "Нова демокрация" приеха закон, регламентиращ създаването на специални полицейски сили, които да охраняват кампусите и да арестуват установените нарушители. Мотивите са, че отдавна гръцките университети са арена на тормоз и насилие, а противниците твърдят, че с реформата ще бъде ограничена свободата на изразяване.

Втори ден студенти окупират сградата на администрацията на Солунския университет

Един от най-мрачните моменти в историята на Гърция е през 1973 г., когато танкове, пратени от управляващата страната тогава хунта щурмуват окупирания от студенти политехнически университет в Атина. Тогава загиват близо 30 души, като събитията довеждат до падането на режима, отбелязва БНР. 

Novini.bg
232 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Rachela20

2021.04.10 | 03:56

91265
­В­­­и­ж­­­т­­­е­­­ ­м­о­­­я­т­­­а­ ­т­и­й­н­­ ­п­­­у­­т­к­­­а­­­ ­-­ ­W­W­­W­­.­­­B­G­­1­­­7­.­­­C­L­­­U­­­B­
ГЕШЕВ ЗАЩИТАВА МАФИЯТА ГЕРБ И О.П

2021.03.08 | 12:27

33077
Гешев до евродепутатите: Направено е всичко по делата и проверките, свързани с Борисов, престъпление няма

Добави коментар

Водещи новини