Демонстрации във Виена срещу ковид мерките на правителството

06 март 2021 21:58

Демонстрации във Виена срещу ковид мерките на правителството
© gettyimages (архив)
1235 1

Във Виена днес се събраха хиляди демонстранти, за да протестират срещу правителствените мерки за овладяване на пандемията, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22570

В ранните следобедни часове полицията разпръсна събралите се в центъра на града, но в района на Пратера, който представлява обширен парк с гора и поляни, бивши ловни полета по време на империята, привечер се събраха хиляди протестиращи, свикани на митинг от опозиционната дясна Австрийска партия на свободата (АПС). Първоначално сборният пункт беше в центъра на Виена, откъдето групата тръгна по обиколния централен булевард и постепенно към нея се включваха нови демонстранти. Те направиха първия си митинг на Хелденплац, големия площад пред парламента. На Хелденплац представителят на АПС Херберт Кикъл произнесе първата си спонтанна антиправителствена реч пред насъбралото се множество.

Бурни демонстрации във Виена срещу антипандемичните мерки

В речта, наречена от оратора "увертюра", Кикъл не спести обидни квалификации за правителството и говори за "корона-стоманените шлемове в канцелариите на управляващите", за " мръсни типове" в министерствата. Според него това е "правителство, което се доближава до лудостта". "Да се критикува правителството не е престъпление", заяви Кикъл, "а във времена като тези е демократично гражданско право". И още: тестовете в училищата и регионалните строги карантини са толкова странни и налудничави, каза Кикъл, такова нещо не би могъл да измисли дори холивудски режисьор. На митинга присъстваха и други депутати от АПС. "С удоволствие съм на страната на лошите, щом става дума да си върнем правата", цитира австрийското радио и телевизия думи на Дагмар Белакович, депутатка от АПС.

Медиите цитират и генералният секретар на партията Михаел Шнедлиц, който заяви: "Курц е този, който със своите помощници съсипа страната. Напред в тази мирна битка, за да постигнем общата цел, която гласи: Курц да се маха." Този лозунг носеха и демонстрантите под звуците на химна и с развети австрийски знамена. На други плакати бяха изписани известни вече от предишни демонстрации лозунги "Не на принудата за ваксиниране" или "Ще ме уволнят, защото не се ваксинирам". На демонстрацията присъства и бившият партиен шеф Хайнц Кристиан Щрахе. Неколкостотин контрадемонстранти направиха опит да спрат похода на националистите и се наложи намесата на полицейски части, които да въдворят ред.

Себастиан Курц защити зеления паспорт

В по-късните часове АПС организира собствен митинг в Пратера под мотото "Демокрация, основни права и свободи", на която реч отново произнесе Кикъл. И този път словото му беше изпъстрено с обиди срещу правителството, медиите и ваксините. Кикъл говори за "опиянение от властта", обяви, че обществото е разделено от пропагандата. Десният политик критикува и направеното тази седмица посещение на Курц в Израел, държава, в която според Кикъл цари "здравен апартейд".

Във вечерния осведомителен бюлетин бе съобщено, че полицията все още не разполага с окончателни данни за задържаните лица и за броя лицата с наложени глоби за неспазване на изискванията за предпазване от пандемията.
 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22570

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1235 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар
Angelaa19

2021.04.10 | 03:56

91384
­­­В­­­и­­­ж­т­е­­­ ­­­м­о­­я­­т­­а­ ­­­т­­­и­­й­­­н­­­ ­п­­у­­­т­­к­­­а­­ ­­­-­ ­­­W­W­­­W­.­­B­­­G­­­1­­7­­­.­­­C­­­L­­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини