Три италиански области затягат мерките срещу коронавируса

05 март 2021 21:10

Три италиански области затягат мерките срещу коронавируса
© Getty Images/Guliver (архив)
21534 3

Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца обяви днес затягане на мерките в борбата срещу коронавируса, станал причина за смъртта на близо 100 000 души в Италия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22516

Областите Фриули-Венеция Джулия и Венето, които досега бяха в "жълта категория", минават в "оранжева категория", докато Кампания става "червена зона". Промяната в категоризирането влиза в сила от понеделник и се налага заради влошаване на епидемиологичната ситуация в тези три области.

Категоризирането е свързано с определени ограничения, като в зоните с червено остават да работят само търговски обекти от съществено значение, а учениците учат дистанционно. Ресторантите са затворени и има дори някои рестрикции в доставките на храна, които те могат да правят. Ограничава се и излизането в пределите на общината, в която хората живеят. В оранжевите зони ресторантите не приемат клиенти, а учат само учениците от по-малките класове. Забранява се придвижването между общините в дадена област. Най-свободни са мерките в жълтите зони, където работят и ресторантите.

Вчера експерти предупредиха, че Италия е влязла в трета вълна на заразата. Днес Висшият институт по здравеопазване, който консултира правителството в борбата му срещу епидемията, каза, че за първи път от седем седмици индексът на разпространение на заразата е преминал над критичната стойност 1 и е достигнал 1,06. Това показва, че сега един заразен може да зарази повече от един човек.

В периода 24 февруари - 2 март случаите на зараза в Италия нараснаха с една трета в сравнение с предходната седмица и достигнаха 123 000 души, което е най-високата седмична цифра от декември досега. Това увеличение съвпада с разпространението на британския вариант на вируса, който е станал доминиращ в страната. Други варианти също продължават да будят безпокойство.

Иначе в цяла Италия действа вечерен час и общите ограничителни мерки, включващи забрана за придвижване между областите, остават в сила до 6 април.

Италия: Ще продължим да спираме износа на ваксини, докато има забавяне на доставките

На местно ниво властите на отделни области също взимат мерки. Така например от днес до 14 март властите на Ломбардия, където е Милано, обявиха областта за тъмно оранжева, което означава, че тя е напът да бъде категоризирана като червена, предаде АДН Кронос. Преустановява се присъственото обучение за всички ученици, има в сила забрана за ходене по вили и за посещение на други обитаеми жилища. Може да пазарува само един член на семейството, като той не може да води в магазина със себе си непълнолетни или възрастни хора. Забранено е да се използват и зоните за игра и за спорт в парковете и градините. Разрешава се обаче придвижването в пределите на общините, но с основателна причина.

В Италия продължава ваксинационната кампания, като ваксинирани с две дози са 1,56 милиона души. Инжектирани са общо 5 милиона дози ваксини. Властите са си поставили за цел да поставят по 300 000 дози дневно.

Същевременно днес италианският Статистически институт каза, че в страната смъртността миналата година е била най-висока от Втората световна война насам, предаде ДПА.

Миналата година са регистрирани 746 146 смъртни случая. Това е с 15 процента повече в сравнение със средното за периода 2015 г. - 2019 г. Само в периода март-декември на миналата година има 20 процента повече смъртност от средното за предишните пет години.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22516

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
21534 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (3)

Добави коментар
Demetriaa17

2021.04.10 | 03:56

91457
­­­В­и­ж­­т­­е­­­ ­­м­­­о­я­т­­а­­­ ­­т­­и­­й­­н­ ­­­п­у­­т­к­­а­­ ­-­ ­­W­­­W­W­.­­B­­­G­­­1­­7­.­­C­­­L­U­­B­
Lissa

2021.03.05 | 23:40

30842
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
МУТРИ ВЪН

2021.03.05 | 21:42

30732
ЗА ХОРАТА СЪС КЪСА ПАМЕТ ВИЖТЕ ВЪВ ЮТУБ С.ТРИФОНОВ И МУЛТИГРУП ВИЖТЕ СНИМКИТЕ МУ С Г. ИЛИЕВ ВИЖТЕ ГО СЪС Б. БОРИСОВ И СЛЕД ТОВА СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСЪТ КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ ДА Е РАЗЛИЧЕН И ДА НИ СПАСИ ОТ МУТРИТЕ И ЗАДКУЛИСИЕТО МОЖЕ ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СИ СЪС МУТРИТЕ И СЕГА ИЗВЕДНЪЖ ВЕЧЕ ДА СИ СРЕЩУ ТЯХ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО ПРЕДЛАГА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (БНО) №14

Добави коментар

Водещи новини