COVID-19 в Естония и Литва: Какво предстои?

  • 04 март 2021 07:23

  • 786
  • 0
COVID-19 в Естония и Литва: Какво предстои?
© Pixabay

Естония въведе от сряда нови ограничителни мерки, след като здравни експерти предупредиха за увеличение на разпространението на новия коронавирус, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

От 3 март се забраняват събития на закрито, а културните и развлекателните центрове, които досега работеха с ограничения, ще трябва да затворят.
Училищата в по-голямата си част продължават с дистанционното обучение, с изключение на учениците от първи до четвърти клас.

При събития на открито е разрешено да се събират до 10 души. Ресторантите също ще останат отворени, но ще обслужват клиенти на 50 процента от капацитета си и ще затварят в 18,00 ч. Доставки за вкъщи ще могат да се изпълняват и след този час. От 6 март ресторантите ще обслужват клиенти само на 25 процента от капацитета си и само през делничните дни, реши правителството.

Същите правила ще важат и за магазините, които предлагат продукти, които не са от първа необходимост. Супермаркетите остават отворени, но трябва да предприемат допълнителни хигиенни мерки. Новите правила ще бъдат в сила до 28 март.

Правителството оправда въвеждането на нови ограничения с нарастването на броя на заразените. Миналата седмица са регистрирани над 8000 нови случая на КОВИД-19, спрямо 5500 в предходната.
Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в момента Естония има най-високата степен на предаване на коронавируса сред европейските държави. В страна с население от 1,3 милиона души почти 70 000 са се заразили, а 615 са починали от усложнения, свързани с КОВИД-19.

Същевременно Литва продължи предпазливо да разхлабва ограниченията, наложени заради пандемията, след като броят на новите случаи продължи да намалява, съобщава още ДПА.

Ваксинацията е най-силният стимул за световната икономика, смята финансовият министър на САЩ

От събота ще бъде разрешено членове на две домакинства да се срещат навън, а спортните и развлекателни дейности в групи до 5 човека отново ще бъдат разрешени, реши правителството вчера. Този уикенд в Литва ще бъдат отворени музеите на открито, природните паркове, зоологическите градини и други дейности навън. Посетителите обаче ще бъдат ограничавани в групи до пет човека или две семейства. Библиотеките също ще могат да приемат отново посетители, а автошколите ще възобновят практическите занимания.

През декември Литва въведе локдаун с вечерен час и ограничения в контактуването, които спомогнаха за подобряване на ситуацията и правителството започна да разхлабва ограниченията в средата на февруари.
Литва, чието население е почти 3 милиона души, е регистрирала над 200 000 заразени и близо 3300 смъртни случая, свързани с коронавирусната инфекция.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
786 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини