Чешкото правителство удължи извънредното положение до 28 март

27 февруари 2021 06:34

Чешкото правителство удължи извънредното положение до 28 март
© getty images
657 1

На извънредно заседание вчера чешкото правителство одобри поредица от строги нови ограничения върху придвижването през следващите три седмици и затягане на разпоредбите за магазините и училищата, в опит да забави бързото разпространение на заразата от COVID-19, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22924

Мерките, които влизат в сила от понеделник, включват ограничаване на движението на хората в рамките на жилищния им район, с изключение на пътувания по основателни причини.

Детските градини и училищата за деца със специални потребности ще затворят, а първокласниците и второкласниците ще преминат към дистанционно обучение, както останалите ученици.

Правителството намали също списъка на магазините, които остават отворени, като затвори, например магазините за канцеларски материали и тези, които продават детски обувки и облекло.

Решението на чешкия кабинет беше очаквано, след като по-рано вчера парламентът отхвърли удължаване на настоящото извънредно положение.

Затягат мерките срещу разпространението на корованирус в Чехия

Чешкият премиер Андрей Бабиш каза, че новите мерки са необходими, за да "защитим живота на нашите граждани". Трябва да го направим, за да предотвратим колапс на болниците, каза Бабиш. Ако не го направим, целият свят ще гледа Бергамо в Чешката република, предупреди премиерът.

Ако е възможно, стойте си у дома, призова министърът на вътрешните работи Ян Хамачек. Той обяви, че за прилагането на мерките ще помагат полицаи и военни.

Здравният министър Ян Блатни каза, че е вероятно новозаразените да скочат до около 2000 дневно през следващата седмица, преди новите ограничения да дадат резултат. Той обяви, че предпазните маски са задължителни на открито и на работното място.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22924

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
657 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Lauriea16

2021.04.10 | 03:57

92325
­В­­­и­ж­­т­­е­­ ­­м­­о­­я­­т­а­ ­т­и­­й­н­ ­­­п­­у­т­­к­а­­ ­­­-­­ ­­­W­­W­­­W­­.­B­­G­­1­­7­.­­­C­­L­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини