Австрия регистрира ръст на броя на заявленията за убежище въпреки спада им в ЕС

25 февруари 2021 19:07

Австрия регистрира ръст на броя на заявленията за убежище въпреки спада им в ЕС
© gettyimages
1138 1

Броят на хората, подали заявление за убежище в Австрия, се е повишил с 10 процента през миналата година въпреки спада на молбите в ЕС като цяло с 31 на сто. Това съобщи днес австрийското министерство на вътрешните работи, цитирано от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 240

През 2020 г. в Австрия са били подадени близо 14 200 заявление за предоставяне на убежище. Това е най-големият брой за една година от 2017 г.

Много арабски младежи искат да емигрират

Волфганг Таухер, високопоставен представител на австрийското вътрешно министерство, каза на пресконференция, че нарастването са дължи на факта, че страната е разположена в края на т. нар. балкански маршрут в посока Западна Европа.

Мнозина от мигрантите са искали да стигнат Германия или Северна Европа, но са били спрени в Австрия и затова са подали заявления там, подчерта той. По думите на Таухер в България, Румъния и Хърватия също има нарастване на броя на заявленията за убежище.

Австрийският министър на вътрешните работи Карл Нехамер, известен с твърдия си подход срещу миграцията, обяви, че през този месец е започнала процедура за бързо разглеждане на молбите, която ще отхвърля тези, които са по икономически причини, а не с цел защита от насилие или преследване. В тестовата фаза на процедурата, в средата на миналата година, са били отхвърлени около 400 заявления за период от 72 часа. На кандидатите, идващи от безопасни страни, "трябва бързо да бъде казано, че Австрия не е убежище за икономически мигранти", подчерта Нехамер.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 240
Мая Йорданова
1138 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар
Juliea21

2021.04.10 | 03:57

92568
­В­­и­­ж­­­т­­е­­­ ­­­м­­­о­­­я­­­т­а­­ ­­­т­­и­­­й­н­ ­­­п­­у­­­т­­­к­­а­­­ ­-­ ­­W­­W­W­­.­B­G­­­1­­7­­­.­­­C­L­­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини