Предлагат по-тежки наказания за сексуални престъпления в Гърция

  • 25 февруари 2021 13:02

  • 318
  • 0
Предлагат по-тежки наказания за сексуални престъпления в Гърция
© Pixabay

Промени в наказателния кодекс и по-строги наказания за сексуални престъпления обяви от трибуната на парламента в Атина гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, предаде АНА-МПА.

Днешната дискусия в парламента беше предизвикана от ареста на бившия директор на гръцкия национален театър Димитрис Лигнадис по подозрения в изнасилвания на непълнолетни.

Скандалът със сексуалното насилие в гръцкия театър става все по-политически

Сред предложенията на правителството е давността за сексуални престъпления срещу непълнолетни да не тече до навършване на пълнолетие от жертвата, предаде БТА. 

Ще бъде създаден и интернет портал metoo.gov.gr, където ще могат да бъдат подавани жалби в реално време.

Треньор в Гърция е арестуван за изнасилване на 11-годишна спортистка

Предвижда се и създаването на специален регистър с всички доставчици на услуги, които влизат в контакт с деца и юноши, какъвто съществува във "всички сериозни страни", каза Мицотакис. Регистърът ще бъде поддържан съвместно от министерството на правосъдието и от полицията.

Скоро ще бъде внесена в гръцкия парламент за ратификация конвенция 190 на Международната организация на труда за изкореняване на насилието и тормоза.

Над 100 студентки обвиниха двама преподаватели в Солун в сексуален тормоз

Разглежда се възможността за задължително временно отстраняване от длъжност на предполагаемия извършител със съответната компенсация до изясняване на случая, "защото в една правова държава никой не е виновен, докато не бъде осъден от правосъдието", каза Мицотакис.

Също така от септември във всички училища се въвежда програма за сексуално образование, която през тази учебна година е въведена пилотно в отделни училища.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини