Италианската мафия се възползва от пандемията, за да разшири влиянието си

  • 24 февруари 2021 21:05

  • 1983
  • 3
Италианската мафия се възползва от пандемията, за да разшири влиянието си
© pixabay

Италианската мафия се възползва от пандемията от новия коронавирус, за да увеличи престъпните си дейности, се казва в доклад на италианската Дирекция за разследване на дейностите на мафията, цитиран от БТА.

Според данни от първата половина на 2020 г. мафиотите често са оказвали финансова подкрепа на хора, семейства и фирми, които са в тежко положение заради предизвиканата от пандемията криза. Тези хора сега може да бъдат "погълнати" от мафията или да се превърнат в инструменти за пране на пари, се казва в доклада, който е бил представен на италианския парламент вчера.

Криминалните банди в Европа стават все по-брутални

Калабрийската мафия Ндрангета например подкрепя нуждаещи се като им плаща за незаконна работа и с това им създава психологическа зависимост от тази най-силна престъпна организация в Италия.

Освен това расте престъпната дейност чрез незаконно влияние и измами в държавния сектор. Експерти предупреждават и за възможността пари от фонда на ЕС за възстановяване след пандемията да се озоват в ръцете на мафията. Заради наложения в Италия локдаун престъпления като обири, фалшификации и укриване на откраднати стоки са намалели в периода април-септември 2020 г. спрямо същия период на предишната година.

В същия период обаче са се увеличили престъпленията, свързани с наркотрафик и контрабанда.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1983 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
XXX

2021.05.15 | 19:58

3
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ
ВИНКЕЛ

2021.02.25 | 07:02

2
Добре е, че в България си нямаме и МАФИЯ, а само "управляващи" по ПОТНИЦИ и БЕЗ БЕЛЬО!?
Lissa

2021.02.25 | 00:24

1
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

Добави коментар

Водещи новини