Швеция подготвя нови мерки

23 февруари 2021 19:35

Швеция подготвя нови мерки
© Getty (архив)
101 1

Швеция подготвя нови мерки с цел да ограничи ново увеличение на случаите на коронавирус, след като щамът, открит най-напред във Великобритания, бързо се разпространява, заяви днес шведският главен епидемиолог Андерс Тегнел, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20330

По данни на здравните власти от петък досега в Швеция са регистрирани 10 933 нови заразени с коронавируса. За сравнение за същия период на предходната седмица бяха отчетени 9458 нови случая.

"Пациентите с британската разновидност се увеличават много бързо", заяви Тегнел на пресконференция. "Има доста голяма вероятност тази разновидност да бъде доминираща след няколко седмици или месец", каза той.

"Подготвяме пакет от национални мерки, който ще бъде представен утре", заяви Тегнел. По думите му са установени също случаи на южноафриканския и бразилския щам на вируса, но те не се разпространяват бързо.

През последните седмици в Швеция се засилва тревогата от възможна трета вълна на пандемията след увеличение на броя на новите заразени и разпространение на новите разновидности.

Правителството подготвя почвата за евентуални карантинни мерки в степен, каквато не е имало от началото на пандемията. Досега Швеция избягва да налага карантини.

Няколко от най-големите провинции в страната, включително Стокхолм, предприеха стъпки като препоръка за носене на маски в магазините, на работните места и в обществения транспорт. Това е промяна в сравнение с предишния подход на шведските здравни власти, които по-рано не желаеха да одобряват подобни ходове поради недостатъчно доказателства за тяхната ефективност.

Ангела Меркел: Германия е в третата вълна

Швеция, която има население 10 милиона души, е регистрирала досега 12 713 смъртни случая от COVID-19. Смъртността на човек от населението е доста по-висока от тази в някои от нейните съседни държави, но е по-ниска, отколкото в някои европейски страни, избрали да наложат карантина.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20330

Повече за Коронавирус

corona
101 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар

2021.02.23 | 20:53

20871
Тия яко поркат.

Добави коментар