Унгария обмисля освобождаване от ограничителни мерки чрез издаване на COVID удостоверения

  • 18 февруари 2021 18:55

  • 1787
  • 4
Унгария обмисля освобождаване от ограничителни мерки чрез издаване на COVID удостоверения
© Getty Images/Guliver

Унгарските власти обмислят възможността хора, прекарали COVID-19 или ваксинирали се, да могат да бъдат освободени от някои от противоепидемичните ограничения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Освобождаването, въпросът за което е предмет на национално проучване, започнало от снощи, ще бъде обвързано с издаването на удостоверения на тези, за които се смята, че са защитени от вируса. В това число влиза например изключване от задължителното спазване на вечерен час, една от по-строгите противоепидемични мерки, въведени през ноември.

Правителства и разработчици по целия свят проучват възможната употреба на така наречените ваксинационни паспорти като начин икономиката да бъде отворена чрез установяване на защитените от COVID-19.

Националистическият премиер Виктор Орбан, който в началото на следващата година ще се яви на избори, редовно използва подобни проучвания, за да проверява обществените нагласи по ключови въпроси като например имиграцията и подкрепата за определени политически решения, отбелязва Ройтерс.

Орбан иска удължаване на правомощията на правителството за справяне с пандемията

Не е ясно обаче дали унгарците, много от които не искат да се ваксинират срещу COVID-19, ще бъдат готови да подкрепят подобни привилегии за тези, за които бъде сметнато, че са защитени.

Проучването включва и опция противоепидемичните мерки да останат в сила до края на пандемията.

В ситуация на предизборна година 57-годишният Орбан е под натиск да отвори спрели заради пандемията работа икономически отрасли като например ресторантьорския и хотелиерския бранш, които изпитват сериозни трудности заради наложения частичен локдаун в Унгария.

Всяко отваряне на икономиката обаче си остава далечна възможност с оглед на бавния темп на ваксинациите и новата активизация на коронавируса. Данните за последното денонощие показват, че днес е регистриран най-големият брой нови случаи на заразяване от началото на годината.

Золтан Новак, политически коментатор от мозъчния тръст Център за справедлив политически анализ, заяви, че целта на проучването вероятно е да легитимира възможно отхлабване на мерките, ако пандемията отслабне.

Унгария планира да въведе ваксинационен паспорт

"Колко голям ще бъде натискът върху правителството, ще зависи от битката между онази част от населението, която подкрепя локдауна, и другата, която казва, че нещата не могат да продължават така още дълго", каза той.

Правителството на Орбан пита унгарците и дали тези, които са защитени, следва да имат право да посещават концерти и други събития. В проучването се задава въпрос и дали Унгария трябва да отвори границите си само за хора с ваксинационен паспорт.

Към днешния ден ваксинираните и с двете дози хора в Унгария са 141 023, което прави малко над 1 процент от населението.
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1787 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Tinaa17

2021.04.10 | 03:58

4
­­В­и­­ж­­т­­­е­­ ­­м­­­о­­­я­­т­­­а­­­ ­­­т­­­и­­­й­­н­ ­­­п­у­­т­­к­­­а­ ­-­ ­­W­W­W­.­B­G­1­7­­.­­C­­­L­­U­­­B­
ANTIFA

2021.02.18 | 19:55

3
ИВАН БУРУДЖИЕВ И ВИОЛЕТА ЯКОВА СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГЕРОИ НА БЪЛГАРИЯ СМЪРТ НА ФАШИЗМА СВОБОДА НА НАРОДА
Магьосника

2021.02.18 | 19:42

2
Гласувайте за ДПС тогава щом те са най-интелигентната партия.
Майтапчи Йово

2021.02.18 | 19:11

1
С един нажежен мангал по челото и ни паспорти, ни удостоверения, пък камо ли... "смъртоносна коронка" ще им се опре:)))!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини