ЕС заплаши Унгария заради НПО

18 февруари 2021 16:53

ЕС заплаши Унгария заради НПО
© Getty (архив)
983 7

Европейската комисия днес даде на Унгария два месеца да промени спорен закон, изискващ неправителствените организации (НПО) да разкриват чуждестранните си донори, за да не бъдат глобявани, предаде Ройтерс.

Миналата година Съдът на Еворпейския съюз се произнесе, че приет през 2017 г. закон "въвежда дискриминационни и несправедливи ограничения" в нарушение на основните права, включително правото на защита на лични данни и свободата на сдружаване.

В своето решение от 18 юни 2020 г. Съдът установи, че унгарският закон за неправителствените организации (Законът за прозрачност) нарушава правилата на ЕС относно свободното движение на капитали и основните права за защита на личните данни и за свободата на сдружаване, защитени с Хартата на основните права на ЕС. По-специално Съдът подчерта, че правото на свобода на сдружаване представлява една от най-важните основи на едно демократично и плуралистично общество и включва правата на организациите на гражданското общество да търсят, обезпечават и използват ресурси.

Съдът заключи, че унгарското законодателство застрашава ролята на гражданското общество като независим участник в демократичните общества, като подкопава правото му на свобода на сдружаване, създава климат на недоверие към организациите на гражданското общество и ограничава неприкосновеността на личния живот на донорите. Решенията на Съда на Европейския съюз влизат незабавно в сила в съответната държава членка.

Организациите на гражданското общество са неразривна част от нашите демокрации. Трябва да ги подкрепяме, не да се борим с тях", каза Вера Йоурова - зам.-председателка на Европейската комисия.

Днес Еврокомисията изпрати официално уведомително писмо до правителството на унгарския премиер Виктор Орбан и му даде два месеца да изпълни решението на Съда на ЕС. Това е част от процедура, използвана при нарушения, която ЕК използва срещу държави, нарушили законите на общността.

ЕК призова Унгария да преосмисли решението за спиране на независимото „Клуб радио“

Ако Будапеща не реагира, ЕК може да поиска от Съда на ЕС да наложи финансови санкции на Унгария.

Брюксел отдавна обвинява Орбан в подкопаване на демократичните свободи на съдилища, медии, НПО и университетски преподаватели, както и в нарушения на закона заради рестриктивната си миграционна политика.

ЕС постави под специален надзор Унгария и нейния съюзник Полша във връзка със загриженост относно върховенството на закона, а членството на партията на Орбан ФИДЕС-Унгарски граждански съюз в Европейската народна партия - най-голямата политическа група в Европарламента - беше замразено.

Орбан отхвърля критиките и през септември каза в интервю за Ройтерс, че се определя като "борец за свобода". Законът за НПО е част от враждата на Орбан с родения в Будапеща американски милиардер Джордж Сорос, който се застъпва за либерално и отворено общество. Орбан многократно обвини НПО, финансирани от Сорос, че се опитват да насърчават миграцията и западните ценности, посочва Ройтерс.

По-рано тази седмица говорителка на мисията на ЕС за Унгария каза, че Будапеща преговоря с ЕК по този закон, готова е да го отмени и да го замени с нов.

983 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Армандо

2021.02.18 | 19:09

7
Унгарците трябва да са малко по хитри и да не се конфронтират директно защото ще им спрат парите Сорос има пипала навсякъде и финансира много фирми и винаги се говори за човешки права и равноправие

2021.02.18 | 17:32

3
Орбан е човека на Путин в ЕС....ясно е като бял ден

2021.02.18 | 18:50

6
човек на Путин- ама той не зане
свобода

2021.02.18 | 18:49

5
европейската диктатура се налага с пълна сила
Пян_Гъ

2021.02.18 | 17:45

4
Неутрален съм към Орбан, но в случая е прав - не може НПО да е с неясен собствен и неясно финансиране.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.02.18 | 17:07

1
Орбан много чшесто е прав но п онякога определено прави греши стъпки! Може да мисли само за Унгария но Унгария не е сама в Европа!
Иван

2021.02.18 | 17:26

2
Всички знаем много добре кои управлява Европа,Орбан е много много прав.

Добави коментар

Водещи новини