Унгария ще получи 500 хиляди дози от ваксината на "Синофарм" следващата седмица

11 февруари 2021 14:34

Унгария ще получи 500 хиляди дози от ваксината на "Синофарм" следващата седмица
©
291 2

Унгария очаква да получи 500 000 дози от ваксината срещу коронавирус на китайската компания "Синофарм" следващата седмица и планира скоро да започне да имунизира с нея, с което ще стане първата страна от Европейския съюз, която ще я използва, заяви днес началникът на премиерската канцелария на министър-председателя Виктор Орбан, Гергей Гуяш, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23478

Също днес Унгария стана първата държава членка на ЕС, започнала имунизации с руската ваксина "Спутник V", след като националният регулатор даде одобрение за спешното й използване, вместо да чака зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Унгария иска да ускори своята кампания за ваксинация, въпреки закъсненията на доставки на западни ваксини, с цел да може да вдигне карантинните мерки и да рестартира икономиката. Страната е дала одобрение също и на ваксината на "Синофарм".

Унгария ще започне ваксинация с руската ваксина срещу COVID-19

Първите 2800 дози от ваксината "Спутник V" се поставят на онези, които са се регистрирали за имунизация и не страдат от хронични заболявания, заяви ръководителят на здравната служба.

Гуяш каза на брифинг, че Унгария е решила да дава сертификати за придобит имунитет срещу КОВИД-19 на онези, които се ваксинират или са прекарали заболяването, както и на онези, които могат да докажат наличие на антитела като дадат кръвна проба.

Началникът на премиерската канцелария заяви, че властите все още не са решили какви изключения от ограничителните мерки ще могат да ползват притежателите на подобни сертификати.

Страната с население близо 10 милиона души планира да получи 200 000 дози от ваксината "Спутник V" и половин милион дози от ваксината на "Синофарм" този месец.

Близо 300 000 души в Унгария - здравни работници и представители на най-уязвимите групи, са получили първата доза от ваксините на "Пфайзер/Бионтех" (Pfizer/BioNTech) и Модерна" (Moderna), отбелязва Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23478

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
291 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
Yolandaa23

2021.04.10 | 03:59

2
­­В­­и­ж­т­­­е­­ ­­­м­­о­­­я­­­т­­а­­ ­т­­и­й­­н­­ ­­п­­­у­­­т­­к­а­­­ ­­­-­ ­­­W­­­W­­W­.­­­B­­­G­­1­­­7­­.­C­L­­­U­­­B­
Нормален

2021.02.11 | 16:29

1
Унгарското правителство мисли за унгарците и не е брюкселска репблика

Добави коментар

Водещи новини