Унгария ще започне ваксинация с руската ваксина срещу COVID-19

  • 09 февруари 2021 14:56

  • 632
  • 2
Унгария ще започне ваксинация с руската ваксина срещу COVID-19
© gettyimages

Унгария скоро ще започне да имунизира срещу COVID-19 хора, които не страдат от хронични заболявания, с руската ваксина Спутник V, заяви ръководителката на националната здравна служба Сесилия Мюлер, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Унгария ще стане първата страна от Европейския съюз, която ще използва руската ваксина.

САЩ за ваксината "Спутник V": Най-големият научен пробив на Русия от времената на СССР

Мюлер каза, че първите 2800 дози от Спутник V ще бъдат поставени на хора, които са се регистрирали за имунизация, и предвид това, че Унгария се стреми към "максимална безопасност", онези, които имат хронични заболявания, няма да бъдат имунизирани с ваксината. "Тя може да бъде използвана със съответната предпазливост в случай на някои хронични заболявания", заяви тя на пресконференция.

Унгарският здравен регулатор даде зелена светлина за спешно използване на руската ваксина, без да чака одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Унгария също така одобри за употреба на ваксината на китайската компания Синофарм (Sinopharm). Страната с население близо 10 милиона души планира да получи 600 000 дози от Спутник V и още половин милион дози от ваксината на Синофарм този месец, което потенциално ще й позволи да ускори имунизационната си кампания, въпреки закъсненията на доставките на западни ваксини. Държавите от ЕС досега разчитаха почти изцяло на ваксината на германската компания Пфайзер (Pfizer) и американската Бионтех (BioNTech).

Мюлер каза, че близо 291 396 унгарци - здравни работници и представители на най-уязвимите групи сред възрастните хора, - са получили първа доза ваксина на Пфайзер/Бионтех или на американската компания Модерна (Moderna).

Тази седмица Унгария ще започне да имунизира с ваксината на британско-шведската компания Астра Зенека (AstraZeneca) хора на възраст между 18 и 60 години, които страдат от хронични заболявания.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
632 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Averya21

2021.04.10 | 03:59

2
­­­В­­и­­­ж­­т­­­е­­ ­­м­о­­я­т­а­­ ­­т­и­­й­н­ ­­­п­­­у­­­т­­­к­­а­­­ ­-­­ ­­­W­W­W­­.­­B­­G­­1­­­7­­­.­C­L­­­U­­B­­
у нас не може,

2021.02.09 | 16:15

1
защото руската е по-добра и по-евтина от евроатлантическите и това ще развали патриотичната обстановка в страната.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини