Френска ядрена подводница се върна от поход в Южнокитайско море

  • 09 февруари 2021 11:38

  • 793
  • 1
Френска ядрена подводница се върна от поход в Южнокитайско море
© Pixabay

Два плавателни съда от френските военноморски сили са били неотдавна на поход в Южнокитайско море, съобщи днес министърът на въоръжените сили Флоранс Парли, цитирана от Франс прес. Става дума за ударната атомна подводница "Емрод" и спомагателния кораб "Сен".

"Този извънреден патрул току-що се завърна от поход в Южнокитайско море. Блестящо доказателство за способността на националния ни флот да се предислоцира задълго и надалеч, поддържайки връзка с нашите стратегически партньори от Австралия, Америка или Япония", написа Парли в Туитър.

Южнокитайско море е средище на много напрежения. Китай, чиято военноморска мощ е в подем, претендира кажи-речи за цялата акватория. Други страни начело със САЩ се обявяват за свобода на корабоплаването там, което прави зоната потенциален източник на конфликт между Пекин и Вашингтон, отбелязва АФП.

Мъртво пиян опита да поеме контрола над ядрена подводница

Помолен да коментира операцията на френските военноморски сили, говорителят на китайската дипломация Ван Венбин заяви днес, че няма "никакъв проблем със свободата на корабоплаване и на въздухоплаване" над Южнокитайско море.

Обаче, предупреди той, Китай "е против това някоя странада подкопава регионалния мир и стабилност в името на свободата на корабоплаване".

Novini.bg
793 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Feliciaa23

2021.04.10 | 03:59

1
­­­В­и­­­ж­т­­­е­ ­­­м­­о­­я­т­а­­­ ­­т­­и­й­­­н­ ­п­­­у­­­т­­к­­­а­­­ ­­-­ ­­­W­W­W­­­.­­B­­­G­­1­7­­­.­C­­­L­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини