Нидерландските власти замразяват осиновяванията на деца от чужбина след разкрити злоупотреби

  • 08 февруари 2021 19:58

  • 772
  • 2
Нидерландските власти замразяват осиновяванията на деца от чужбина след разкрити злоупотреби
© Pixabay

Нидерландските власти замразяват осиновяванията на деца от чужбина, след като правителствена комисия разкри, че някои деца са били откраднати или откупени от биологичните им родители при случаи на осиновявания, водещи началото си още от 60-те години на миналия век, предадоха БТА и Ройтерс.

Комисията бе създадена след натиск от нарастващ брой на пораснали осиновени граждани на Нидерландия, които започнаха да проучват корените си и често откриваха, че свидетелствата им за раждане са били подправени или изгубени, или осиновяването им е било незаконно.

Комисията разследва осиновявания от Бангладеш, Бразилия, Колумбия, Индонезия и Шри Ланка от 1967 до 1998 г.

Нидерландци са осиновили близо 40 000 деца от 80 държави през изминалия половин век. Тази практика намаля през последните години, като през 2019 г. са осиновени само 145 деца.

В някои от най-заплетените случаи деца осиновени чрез посредници се оказват откраднати или продадени по принуда от биологичните им родители.

Министърът по въпросите на правната защита Сандер Декер заяви днес, че "това ще е болезнено за някои хора, но не бива да се забравя причината за това решение: чрез замразяване на осиновяванията защитаваме децата и биологичните им родители".

В писмо, в което обявява спирането на осиновяванията, Декер се извини на осиновените деца, техните приемни родители и на биологичните им родители, които са били засегнати в различна степен от продедурите за осиновяване.

Novini.bg
772 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Juliea17

2021.04.10 | 04:00

2
­­В­и­ж­­­т­­е­­­ ­­м­о­­­я­­­т­­­а­­ ­­­т­и­­­й­­­н­­­ ­­­п­­у­­т­­­к­­­а­­­ ­­­-­ ­­W­­W­W­.­­B­G­­­1­­­7­­­.­­C­­L­­­U­B­
фен

2021.02.08 | 20:26

1
Помислих,че ги карат,да работят,на плантациите.

Добави коментар

Водещи новини