Британският щам на COVID-19 е открит в 71% от новите случаи в Словакия

  • 05 февруари 2021 20:18

  • 747
  • 1
Британският щам на COVID-19 е открит в 71% от новите случаи в Словакия
© Pixabay

Британският щам на коронавируса, който е по-заразен, е открит в повечето от новите случаи в Словакия, заяви премиерът Игор Матович, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Централноевропейската страна с население от 5,5 милиона души се опитва да намали броя на новозаразените, които нарастват въпреки ограничителните мерки и масовото тестване. Болниците са подложени на голямо натоварване, с 3560 пациенти с коронавирус към вчерашна дата, предаде БТА.

Матович заяви във Фейсбук, че правителството е проверило всички положителни проби от Пи Си Ар лабораторни тестове, направени в страната, и според предварителни данни британският щам е открит в 71 на сто от случаите. Смята се, че новият щам е до 70 на сто по-заразен от досегашния водещ щам на вируса и може да е с 30 на сто по-смъртоносен, според някои учени. Процентът е дори по-висок сред пациентите в болницата "Луи Пастьор" източния словашки град Кошице, където според тестовете 91 на сто от заразените са носители на британския щам.

Проф. Тодор Кантарджиев: Българинът иска да се ваксинира, само когато няма ваксини

Словакия е регистрирала 5050 смъртни случая вследствие на коронавируса. Матович заяви, че разпространението на новия щам затруднява облекчаването на коронавирусните мерки. Днес управляващата в Словакия коалиция спореше дали следващата седмица да отвори детските градини и да позволи присъствено обучение на началните класове в основните училища, както е планирано, припомня Ройтерс.

"Такъв процент на британската (мутация) означава, че всякакво облекчаване без адекватни защитни/компенсаторни мерки ще доведе до нарастване на броя на положителните резултати от тестовете за коронавируса и до влошаване на ситуацията", подчерта премиерът.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
747 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Andreaa21

2021.04.10 | 04:00

1
­­В­­и­ж­т­­­е­­­ ­м­­о­­­я­­­т­а­­ ­т­­и­­­й­­н­ ­­­п­­у­­­т­к­­а­­­ ­­-­­­ ­W­­­W­W­.­­B­­G­­­1­7­­.­­­C­L­U­B­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини