Фон дер Лайен обсъди с фармацевтични компании разработване на ваксини за новите COVID щамове

  • 31 януари 2021 21:20

  • 789
  • 5
Фон дер Лайен обсъди с фармацевтични компании разработване на ваксини за новите COVID щамове
© Getty Images/Guliver

Председателят на Европейката комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и изпълнителните директори на фармацевтичните компании, с които Комисията сключи договор за авансово закупуване на ваксини срещу COVID-19, разискваха на видеоконференция необходимостта от изключително бързото разработване, производство и регулаторно одобрение на ваксини за новите щамове на вируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

От Комисията поясняват, че появата на новите щамове поражда неминуема заплаха от намалена ефективност на наскоро одобрените ваксини и затова е от ключово значение подготовката за отговор срещу тях.

Затова Комисията ще създаде служба на Европейския съюз за готовност и отговор на извънредни здравни ситуации, който ще осигурява по-структуриран подход за подготовката на пандемията.

Участниците във видеоконференцията, сред които еврокомисарите по здравеопазването Стела Кириакиду и вътрешния пазар Тиери Брьотон се разбраха, че службата ще помага за изпреварването на заплахите и ще идентифицира отговорите.

Зам.-председателят на ЕК: Никоя компания не може да изнудва Европа за ваксините

Индустрията ще дава рамо за подобряването на подготовката срещу пандемиите в средносрочна перспектива, както и за решаването на непосредствените предизвикателства, свързани с COVID-19. Вече е задействан пилотен отговор на подготовката за европейска био отбрана.

Целта е да се финансира проект за развитие на ваксини, както и да се очертаят мащабите на производство в краткосрочен и средносрочен план, а целите да се насочат към мутациите на вируса, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
789 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Розата

2021.01.31 | 23:20

3
Разбрахте ли,че не е конспирация,ами истински Геноцид!
Луд си!

2021.02.01 | 07:14

5
Луд си, драги!
Гошо от почивка

2021.02.01 | 00:41

4
Тия с колко ваксини ще ни бодът и по колко пъти?

2021.01.31 | 22:37

2
Каква усойница в тая фон дер ЛЮБЕ!
kiro breika

2021.01.31 | 22:13

1
ахахах няма пускане , казах ли ви до края . сега нови ваксини за нови щамове.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини