ЕК въведе механизъм за прозрачност и разрешаване на износа на ваксини срещу COVID-19

  • 29 януари 2021 17:37

  • 300
  • 0
ЕК въведе механизъм за прозрачност и разрешаване на износа на ваксини срещу COVID-19
© gettyimages

Европейската комисия въведе мярка, изискваща разрешение за износ на ваксини извън ЕС, с цел да се гарантира навременен достъп до ваксини срещу COVID-19 за всички граждани на ЕС и да се преодолее настоящата липса на прозрачност.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33007

В този акт за изпълнение, приет по спешна процедура и публикуван днес, се предвиждат разрешения за износ извън ЕС на ваксини срещу COVID-19 до края на март 2021 г. Тази схема се прилага само за износ от дружества, с които ЕС е сключил предварителни споразумения за закупуване, съобщава БТА.

ЕК утвърди възможността за временна забрана на износа на ваксини

Въз основа на предишния опит с подобна мярка за личните предпазни средства през пролетта на 2020 г. Комисията ще подпомага държавите-членки при създаването на съответния механизъм, за да се гарантира гладкото и координирано прилагане на регламента. Тази мярка е целенасочена, пропорционална, прозрачна и временна.

Тя е в пълно съответствие с международния ангажимент на ЕС в рамките на Световната търговска организация и Г-20 и е в съответствие с предложенията на ЕС в контекста на инициативата на СТО в областта на търговията и здравеопазването. Ангажиран с международната солидарност, Европейският съюз изключи от тази схема доставките на ваксини като хуманитарна помощ или предназначени за държави по линия на механизма COVAX, както и за съседните на ЕС държави.

Подробности ще откриете в публикуваните въпроси и отговори тук. https://ec.europa.eu/commission/ presscorner/detail/en/qanda_21_308

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
300 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини