ЕС одобри ваксината на "Астра Зенека"

  • 29 януари 2021 17:19

  • 1253
  • 7
ЕС одобри ваксината на "Астра Зенека"
11 81дни
© gettyimages

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че препоръчва да бъде предоставен пазарен достъп на ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Издаването на пазарно разрешение е в ръцете на Европейската комисия и държавите от ЕС. Това ще бъде третата ваксина, одобрена в ЕС, след препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", съобщава БТА.

ЕК утвърди възможността за временна забрана на износа на ваксини

В последните дни от "Астра Зенека" предупредиха, че не са в състояние засега да изпълнят навреме договора си с ЕК, който предвижда доставката на 400 милиона дози до края на годината.

Европейската комисия съобщи малко по-късно, че издава пазарен достъп за ваксината на "Астра Зенека" срещу COVID-19, одобрена по-рано днес и от Европейската агенция по лекарствата. Това е третата ваксина, одобрена в ЕС, след препаратите на "Пфайзер" и "Модерна".

Комисията отбелязва, че сега очаква изпълнение на договора за доставка на до 400 милиона дози от третата ваксина до края на годината.

Тази седмица ЕК и "АстраЗенека" влязоха в открит спор за доставките на ваксината, след като производителят съобщи, че не е в състояние да осигури нужните количества. Лекарствената агенция поясни, че тази ваксина е ефективна в 59,9 на сто от случаите.

Засега агенцията не знае дали ваксината предотвратява пренасянето на вируса на болестта, дали въздейства на мутациите на вируса и колко дълго осигурява защита. От агенцията отбелязаха, че тази ваксина би улеснила имунизацията в Европа, защото се съхранява и пренася по-лесно.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1253 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2021.01.30 | 13:32

7
ще повърна- че умра, ама тая ваксина ще я сложа, точно никога
Народа

2021.01.29 | 21:00

6
Кво откриват с PCR като това въобще не е тест,ква пандемия на сто милиона заразени два милиона починали,че те от задавяне почиват повече хора бе.
Народа

2021.01.29 | 20:59

5
Всеки които иска недотествано ваксе е тотален идиот,Германия даже забранява някои ваксета за възрастни защото са опасни.
Народа

2021.01.29 | 19:45

4
Всеки който не иска ваксината заслужава ЗАТВОР! Това са НЕНОРМАЛНИ национални ПРЕДАТЕЛИ които не се интересуват от другите хора, така че защо ние да се интересуваме от тях! Пращайте ги в ИЗОЛАТОРА и хвърлете ключа някъде и направо ги забравете! Българите ИСКАТ ваксината и искат да се ВАКСИНИРАТ и тези които ви казват обратното са БЕЗМОЗЪЧНИ СЪЩЕСТВА които са пропаднали в собствените си животи и за това ПРОПАГАНДАТА е единственото нещо за което живеят! Ние продължаваме да се БОРИМ и няма да позолвим на тези НЕАНДЕРТАЛЦИ да победят!
НЕПОДКЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.29 | 19:18

3
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ
Васо Сръбския

2021.01.29 | 19:16

2
Голям праз, всичко е ционистки лъжи и манипулация

2021.01.29 | 17:31

1
Шоу програма в действие!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини