ЕК утвърди възможността за временна забрана на износа на ваксини

  • 29 януари 2021 17:20

  • 564
  • 0
ЕК утвърди възможността за временна забрана на износа на ваксини
© Getty Images/Guliver (архив)

Европейската комисия одобри днес временна извънредна мярка, която позволява държавите от ЕС да забранят износа на ваксини до края на март. Решението ще влезе в сила, след като бъде обнародвано в Официалния вестник на ЕС, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Предвидени са изключения за износ към южните и източните съседи на ЕС, уточни зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. Той отбеляза, че забраната не обхваща превоза на ваксини между държавите от ЕС и износа към 93 страни, включени в програмата КОВАКС за осигуряване на ваксини за обществата с ниски доходи.

При нужда действието на новите ограничения може да бъде удължено. Държавите от ЕС ще въведат задължение да бъдат уведомявани предварително за подготвян износ, количества и получател на ваксините. Митническите власти ще могат да проверяват тези заявления от износителите и да преценяват дали да разрешат, или да забранят сделката. Решенията ще бъдат приемани съвместно с ЕК и не засягат хуманитарни доставки, нито суровините за производство на ваксините засега.

ЕК осигури ограничен достъп до договора с "Астра Зенека"

Митниците ще трябва да отговарят на подадените заявления в срок от 24 часа и да правят преценки по общоевропейски показатели. Целта е ЕС да разполага постоянно с данни, по които да проследява и предотвратява възможен недостиг на ваксини.
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
564 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини