Как Португалия и Румъния проведоха избори в пандемия?

28 януари 2021 21:22

Как Португалия и Румъния проведоха избори в пандемия?
© bulphoto (архив)
632 0

България все още чака отговори от повечето европейски държави за гласуването в чужбина. Във Франция, Германия и Великобритания, където живеят и голяма част от нашите сънародници, засега не е ясно дали ще бъдат разкрити избирателни секции извън дипломатическите представителства.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23395

Разрешения за секции в посолствата или консулски служби има от Румъния, Словения, Унгария, Северна Македония, Черна гора, Грузия, Молдова, Азербайджан, Узбекистан и Китай. В Нидерландия, Австрия, Испания, Португалия, Швейцария и в Турция гласуването ще е възможно и извън дипломатическите сгради, но при спазване на здравните разпоредби, съобщава БТВ.

Няма как да има коалиция без ГЕРБ или без БСП

Португалия вече проведе вот в условията на COVID-19 - президентските избори преди дни. Румъния - също, преди месец - там гласуваха за парламент. Пълната карантина в Португалия има само няколко изключения. Сред тях – да отидеш да гласуваш. С обичайния арсенал – маски, дезинфектанти, дистанция и собствена химикалка – протече президентският вот в неделя. Санитарният протокол забави процеса и на места в столицата Лисабон се образуваха опашки. Доброволци в предпазно облекло събираха бюлетини от домовете на карантинираните, а близо 250 хиляди португалци гласуваха преди изборния ден. Въпреки това избирателната активност беше рекордно ниска – под 40%.

Едва 33% упражниха правото си на глас и в Румъния преди месец. Въпреки наложения вечерен час, вотът там също не беше отложен. Нямаше и струпвания. И в Румъния мобилни секции обикаляха болниците и гласоподавателите под карантина, а след изборите не е имало ръст на положителните проби на COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23395

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
632 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини