ЕК: Имунизационните планове в ЕС няма да пострадат заради случая с "АстраЗенека"

28 януари 2021 14:27

ЕК: Имунизационните планове в ЕС няма да пострадат заради случая с "АстраЗенека"
© Getty Images/Guliver
203 0

Имунизационните планове на ЕС, които предвиждат до есента 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, не се променят заради случая с "АстраЗенека", увери днес говорител на Европейската комисия, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20657

Той поясни, че разчетите са направени съобразно количествата ваксини, очаквани от "Пфайзер" и "Модерна". По неговите думи е редно от "АстраЗенека" да осигурят поръчаните ваксини, независимо точно в кой от предварително одобрените заводи са произведени.

Говорителят добави, че комисията възнамерява да разкрие договора с "АстраЗенека", който според дружеството е по-скоро пожелателен, отколкото задължителен. По неговите думи засега не е насрочена нова среща с този производител, след като няколко поредни дни комисията не може да разбере къде са дозите, поръчани и платени от ЕС. От дружеството трябва да предложат начини за изпълнението на договора, заяви той.

ЕК: Производителите на ваксини да не се заблуждават, че не знаем какво става

ЕК днес разпространи насоки за съдържанието на удостоверенията за ваксинация, така че да съдържат набор от данни и да подлежат на взаимно признаване между държавите след съответната проверка в база данни. Комисията добави, че "Фейсбук", "Майкрософт", "Туитър" и "ТикТок" са съобщили за заличаването на стотици хиляди потребители в последния месец заради разпространение на дезинформация за ваксините.
 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20657

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
203 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар