Почина единствената цивилна жителка на буферната зона в Никозия

  • 28 януари 2021 12:28

  • 1632
  • 0
Почина единствената цивилна жителка на буферната зона в Никозия
© Pixabay

Единственият цивилен жител на буферната зона в Кипър - еврейката Елси Слоним, почина на 104-годишна възраст, съобщи "Хюриет дейли нюз". Жената е издъхнала в резултат на дихателна недостатъчност в дома си край турския военен пост при пункта Деребою в Никозия, предаде БНР.

Родена в семейство на евреи през 1917 г., Слоним прекарва голяма част от детството си в Румъния и Австрия. В края на 30-те години бяга от Австрия заради нацистките гонения срещу евреите и на кораба се запознава с бъдещия си съпруг. Заедно с него се установяват в Кипър и построяват къщата си в Никозия.

Когато островът е разделен на две части през 1974 г., домът им се оказва в буферната зона. Получават специално разрешение да останат благодарение на познанството на съпруга й с бащата на влиятелен турски представител.

Кипър: Ердоган иска да направи подарък на турците за наша сметка

Така семейството се оказва единственото, обитаващо буферната зона на разделената столица на Кипър. След като постепенно губи децата и съпруга си Давид, Елси остава последният жив цивилен, живеещ в буферната зона. Като такава тя е разполагала със специално разрешение от властите да влиза и излиза и от двете части. С това разрешение тя е можела и да приема гости в дома си.

Елси Слоним е издъхнала в съня си на 26 януари след живот, изпълнен с горчиви и сладки спомени, отбелязва "Хюриет дейли нюз".

Последвайте канала на

Novini.bg
1632 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини