Берлин очаква недостигът от ваксини да продължи до април

28 януари 2021 12:28

Берлин очаква недостигът от ваксини да продължи до април
© Getty Images/Guliver (архив)
222 0

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан каза днес, че очаква настоящият недостиг на ваксини срещу КОВИД-19 да продължи чак до април, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20384

"Все още ще имаме най-малко 10 тежки седмици с недостиг от ваксини", написа той в "Туитър" и добави, че иска да свика среща на федералните и регионалните ръководители в страната, за да обсъдят въпроса. Шпан добави, че ще покани на срещата и представители на фармацевтичните компания и производителите на ваксини, за да се гарантира, че Европа ще получи справедлив дял от дозите, цитира БТА.

Германия иска Европа да разполага със справедлив дял от ваксините срещу коронавируса

Германският здравен министър призна, че производството на ваксини е много сложно и че увеличаването на продуктивността не може да стане за няколко седмици, ако трябва да бъдат спазвани стандартите за качество.

Днес многотиражният вестник "Билд" нарече "скандален" проблема с доставките на ваксини. Във вторник Шпан подкрепи предложението на Европейската комисия да бъде създаден регистър на износа на ваксини. В ЕС нараства недоволството спрямо компаниете Астра Зенека (AstraZeneca) и Пфайзер (Pfizer) заради внезапното намаляване на доставките един месец след началото на ваксинациите в съюза.

Германия потвърди за забавяне на доставките на ваксината на "Пфайзер" с 3 до 4 седмици

Доставките на ваксини от Астра Зенека за Великобритания не трябва да бъдат прекратявани, заяви днес Майкъл Гоув, министър на правителствената канцелария, в интервю за радио Би Би Си. В отговор на въпрос дали Лондон ще позволи да бъдат изнесени ваксини на Астра Зенека за ЕС, както настояват някои лидери от блока, той каза: "В този случай доставките, които са планирани, заплатени и насрочени, трябва да продължат. Няма да има абсолютно никакво прекъсване."

Гоув отбеляза, че Обединеното кралство винаги ще работи със своите "приятели и съседи", за да им помогне колкото е възможно. Приоритетът на британското правителство е да гарантира, че британците, които са уязвими и са набелязани за ваксиниране, ще получат нужните дози, подчерта в същото време той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20384

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
222 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар