Белгия започва проверка на местния завод на "АстраЗенека"

28 януари 2021 10:22

Белгия започва проверка на местния завод на "АстраЗенека"
© Getty Images, архив
861 0

Белгийската агенция по лекарствата започва проверка в местния завод на "АстраЗенека" край Шарльороа, за да установи причините за липсващите количества ваксини срещу КОВИД-19, съобщиха местни медии.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20324

Отбелязва се, че проверката е по настояване на Европейската комисия и е била разпоредена от белгийския здравен министър Франк Ванденбрук. В оценката ще участват представители на Белгия, Холандия, Италия и Испания. В следващите дни предстои да бъде изготвен доклад.

Комисията вчера уточни, че миналата есен с "АстраЗенека" са били сключени предварителни споразумения и договори за доставка в ЕС на около 400 милиона дози ваксина от този производител. Договорите предвиждат препаратът да бъде произведен в четири завода - два във Великобритания и по един в Белгия и в Германия.

Общо 261 997 ваксини се очакват от "АстраЗенека" през февруари у нас

Според ЕК, въпреки че досега ЕС не е дал разрешение за използването на тази ваксина, производителят е трябвало да започне да трупа количества и да ги предостави веднага след получаването на одобрение, което се очаква утре. Комисията настоява да разбере къде са ваксините, в които досега от бюджета на ЕС са вложени над 300 милиона евро и дали са произвеждани в ЕС. Според ЕК, ако производителят е използвал досега само британските си заводи, следва да внесе количествата от Великобритания.

Източници, запознати с преговорите, посочиха липсата на всякаква яснота какви доставки може да се очакват от тази ваксина след март. Дотогава от производителя са заявили, че могат да доставят едва 25 на сто от очакваните количества, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20324

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
861 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар