Пенсионери и полицаи протестират в Румъния

27 януари 2021 14:13

Пенсионери и полицаи протестират в Румъния
© Pixabay (архив)
394 0

Пенсионери протестират днес в Румъния, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА. Пред президентството и пред сградата на правителството в Букурещ са свикани два митинга в знак на протест срещу липсата на увеличение на пенсиите с 40 процента. Акцията се организира от Националната федерация на пенсионерите в Румъния, Общото събрание на пенсионерите в Румъния и Националната федерация "Обединение" на пенсионерите в Румъния.

Преди началото на митингите в Букурещ председателят на Националната федерация на пенсионерите в Румъния Преда Неделку заяви, че организациите на пенсионерите са поискали от членовете си в цялата страна да излязат днес на протести пред префектурите във всеки окръг.

На 22 септември румънският парламент одобри актуализация на бюджета за 2020 г. с поправка, внесена от Социалдемократическата партия, която предвиждаше увеличение на пенсиите с 40 процента. Центристкото правителството предлагаше по-скромно, но устойчиво увеличение на пенсиите с 14 на сто, но социалдемократите доминираха в предишния състав на парламента и успяха да прокарат предложения от тях вариант.

Редица бизнес организации предупредиха, че румънската икономика няма да удържи скок на пенсиите от 40 процента, особено в условията на пандемия от коронавирус. Правителството обжалва бюджетната корекция в Конституционния съд, който на 13 януари отхвърли възражението на кабинета. Съдът постанови, че нормативният акт не противоречи на конституцията.

Министърът на труда Ралука Туркан предупреди, че бюджетното усилие за прилагането на този закон ще възлезе на около 138 милиарда леи (28,3 милиарда евро) годишно, "което в настоящия момент е трудно да се понесе от държавния бюджет". Премиерът Флорин Къцу също подчерта, че Румъния не може да си позволи подобно увеличение на пенсиите.

"Румъния не си позволи това миналата година. Няма да си го позволи и тази година. В момента законът отива за обнародване при президента, който има две възможности: да го върне за преразглеждане в парламента или да го обнародва", заяви Куцу. Той увери, че правителството ще повиши пенсиите, но придържайки се към собствения си календар.

Пореден протест на полицаи се състои днес в Румъния, съобщава информационният сайт Зиаре. Синдикалисти са се събрали пред сградата на министерството на вътрешните работи и протестират срещу замразяването на заплатите в бюджетния сектор. Агенция Аджерпрес съобщава за протести на полицаи и в други градове на страната.

Според информация на синдикалистите правителството подготвя и други съкращения на разходите.

Ресторантите, кината и театрите в Букурещ отварят от понеделник

"Защо протестираме?! Защото "замразяването" е само началото. "Специалистите" в министерството на финансите работят интензивно и по други мерки за орязване на разходите. Откъде ще режат? Просто е! От "кротките" бюджетни служители, които и през 2009 г. повярваха на лъжите на тогавашното правителство и се озоваха с орязани с 25 процента заплати, докато тогавашните политици раздаваха стотици милиони евро, защото било "криза", посочиха протестиращите от синдиката Еуропол във Фейсбук.

Новото румънско правителство, встъпило в длъжност на 23 декември 2020 г., одобри извънредно постановление, с което замрази заплатите в бюджетния сектор през 2021 г. Минималната работна заплата пък бе увеличена само със 70 леи брутно (28 лв.). Целта е да бъдат осигурени бюджетни икономии в размер на 17 милиарда леи тази година. Работещите в редица бюджетни сектори вече организираха протести срещу решението.

Преди седмица полицаите обявиха, че в знак на протест няма да налагат глоби за някои нарушения, а ще отправят само устни предупреждения, припомня Зиаре.

Novini.bg
394 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар