Унгария налага ограничения на технологични гиганти заради предполагаеми манипулации на платформи на социални медии

26 януари 2021 18:40

Унгария налага ограничения на технологични гиганти заради предполагаеми манипулации на платформи на социални медии
© pixabay
659 2

Унгарското националистическо правителство каза днес, че ще наложи ограничения на социални медийни гиганти, за да предотврати "съзнателна идеологическа" злоупотреба с дигитални платформи от либерални опозиционери преди парламентарните избори през 2022 г., съобщава БТА. 

Министърът на правосъдието Юдит Варга направи паралел със затварянето на профилите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Туитър и Фейсбук, след като на 6 януари негови привърженици щурмуваха вашингтонския Капитолий. Министър Варга посочи, че технологичните гиганти се опитват да ограничат свободното слово на унгарските държавни лидери.

Подкомисията на ЕП за следене на демокрацията отчита, че правителствата не дават откровени отговори

По проправителствения телевизионен канал "Pesti TV" Варга изтъкна, че с избора на Джо Байдън за американски президент, американските технологични "гурута" са се развихрили, а самият бивш президент Барак Обама е дал сигнал, че затварянето на устата на Тръмп не е краят и че по света има още Тръмповци, като унгарския премиер Виктор Орбан.

Варга каза още, че либералите действат твърдо и през 2022 г. ще използват всички средства срещу правителството на Орбан. Днес министър Варга използва пост във Фейсбук, за да оповести планове за нови законови текстове, в които да бъдат включени ограниченията върху социалните медии, но не уточни какви точно стъпки има предвид правителството.

Опозиционните либерални и центристки партии и застъпници за свободата на медиите обвиняват Орбан, че по време на десетилетието, през което е на власт, постепенно заглушава критичните медии и превръща обществените медии в покорни рупори, а съюзниците му изкупуват много от частните медии и затварят или "опитомяват" критични медии.

Социалните медии обаче остават извън обхвата на Орбан и критичните гласове там се засилват преди трудните парламентарни избори догодина, отбелязва агенцията. Това става в условията на пандемия от COVID-19, икономически срив и опозиция, която се обедини срещу него. Неотдавнашни социологически изследвания показаха, че партията на Орбан Фидес започва да изостава зад опозиционен съюз в оспорвана надпревара.

Мая Йорданова
659 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.01.26 | 19:39

1
Пикам на Орбан в устата, той е диктатор
k

2021.01.26 | 22:36

2
Taka e, но в случая е прав. Или има свобода на словото или няма. Не може да има само за тези, които на нас ни харесват. Ако някой прави (говори/подстрекава към) нещо незаконно - да го осъдят и тогава да махат и да го заключат. Но докато някой си частно си решава какво може и какво не и сам интерпретира закони и социални норми - трябва да има държавни регулации. Не харесвам нито Доналд Дък, нито Орбан, нито Путишвили. Но не може някакъв анонимен евреин да решава какво може да се говори на другия край на света.

Добави коментар

Водещи новини