Популизмът и пандемията - предизвикателствата пред преизбрания португалски президент

  • 26 януари 2021 15:49

  • 280
  • 0
Популизмът и пандемията - предизвикателствата пред преизбрания португалски президент
© Getty images

След преизбирането си, което потвърди голямата му популярност, десноцентристкият португалски президент ще играе от тази седмица по-важна роля срещу нашествието на крайната десница, но и срещу лявото правителство, ударено от пандемията, информира БТА.


Марселу Ребелу де Соуза "укрепва властта си във вечер на политическа буря", гласи заглавието на първа страница на водещия всекидневник "Публико". Държавният глава беше преизбран още на първия тур с 60,7 на сто от подадените бюлетини, а популистът Андре Вентура получи 11,9 процента, или близо половин милион гласа, и за малко да успее да изпревари социалистката Ана Гомеш, останала на второ място с 13 на сто.


Изборите в неделя отбелязват "утвърждаването на популярността и легитимността" на действащия президент, но също така и "стремителния възход на радикалната популистка десница", обобщи политологът Антониу Коща Пинту от Института по социални науки на Лисабонския университет.


В Португалия президентът няма изпълнителна власт, но оказва голямо влияние върху обществените дебати и играе ролята на арбитър в случай на политическа криза, като дори има правото да разпусне парламента, за да предизвика предсрочни избори.


Според проведено в неделя проучване сред избирателите, гласували на президентските избори, социалистите на премиера Антониу Коща остават първата политическа сила в страната, но все така нямат мнозинството, които им се изплъзна на парламентарните избори през октомври 2019 година.

В Португалия затварят всички учебни заведения за 15 дни

"Без санитарен кордон"

Техният десноцентристки съперник, Социалдемократическата партия (СДП), регистрира рязък спад, докато антисистемната партия "Стига!" ("Chega") получава подкрепата на 9 на сто от имащите намерение да гласуват. Това е почти колкото подкрепата за нейния основател Андре Вентура на президентските избори в неделя.


Според анализатора Антониу Коща Пинту това проучване потвърждава, че цялата португалска десница е претърпяла важна "реконфигурация", защото "Стига!" се е превърнала в основен елемент за създаването на дясно правителство".


Още повече че в Португалия, уточнява той, "няма санитарен кордон", целящ да задържи популистите извън властта, както показа сключеното през ноември миналата година споразумение със "Стига!", целящо да позволи на СДП да си върне контрола над регионалното правителство на Азорските острови.


Освен това, предупреждава този наблюдател, "Стига!" има потенциал да подобри резултатите си в една страна, където социологическите проучвания показват, че около 20 на сто от електората може да бъде податлив на посланието й.


Оценявайки значението на своя пробив, Андре Вентура веднага се обърна към лидерите на СДП, за да заяви ясно намеренията си: "Няма да има правителство без "Стига!". "Португалия навлиза в един от най-сложните периоди от новата си история", отбелязва политоложката Паула Еспириту Санту от Висшия институт за социални и политически науки.

"Повече свобода"

Според нея популисткото предизвикателство току-що се е прибавило към това, което вече стоеше пред португалските лидери: една пандемия, която нанася сериозни щети на страната, най-тежко засегнатата в света през последните две седмици, както и икономическата и социална криза, които тя предизвика.

Предвид факта, че португалският държавен глава няма право на повече от два последователни мандата, Марселу Ребелу де Соуза сега ще разполага с "повече свобода", за да оказва влияние на политическата игра, отбелязва тази анализаторка.

В победната си реч президентът не се поколеба да обещае на португалците да превърне борбата срещу пандемията в "основния си приоритет", макар че воденето на тази борба на първо място е задача на правителството на социалиста Антониу Коща .

Правителството обаче дойде на власт благодарение на радикалната левица, която впоследствие се разочарова от него, и сега се мъчи да овладее ситуацията на фона на експлозивното нарастване на броя на случаите на коронавирус и препълването на португалските болници.

Преди десетина дни Коща наложи втора карантина, която се опитваше да избегне в продължение на два месеца. Вчера португалската министърка на здравеопазването Марта Темиду призна, че страната все още не е излязла от един критичен период.

Последвайте канала на

Novini.bg
280 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини