ЕС ще създаде публично-частна програма за подготовка за биозащита

  • 26 януари 2021 15:41

  • 314
  • 1
ЕС ще създаде публично-частна програма за подготовка за биозащита
© Getty images

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е заяви, че има  пряка връзка между измененията в околната среда и появата на нови болести. Именно затова Комисията създава програма за биозащита, подчерта Фон Дер Лайен в изказването си на Световния икономически форум Давос, който тази година се провежда изцяло онлайн, предаде БНР.

Европейският съюз ще се стреми да създаде програма за подготовка за биозащита под формата на публично-частно партньорство, за да се подготви за следващата голяма здравна криза, каза ръководителят на Европейската комисия.

"Европа ще предложи да се създаде програма за подготовка за биозащита. Това ще бъде публично-частно партньорство", каза тя на виртуалната среща на Световния икономически форум в Давос.

Фон дер Лайен заяви, че програмата ще се стреми да подготви ЕС преди следващите пандемични удари, като ще се стреми да открие и да се подготви за известни и нововъзникващи патогени, а след това да разработи и да осъществи мащабно производство на ваксини, за да отговори на тях.

Схемата ще осигури дългосрочно и предвидимо финансиране и ще обедини авангардни технологични компании и производители на сини чипове, както и регулатори като Европейските агенции по лекарствата или Европейската комисия.

"Само като работи заедно, отвъд границите и сферите, ще се справи със световните предизвикателства. Нито една частна компания или държавна власт не може да го направи сама. Трябва да обединим иновациите и уменията на частния сектор с визията и сигурното финансиране на обществения сектор“, заяви Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е.

ЕК обвързва промените в природата с появата на нови болести

"Знаем, че готовността е всичко. И знаем, че при пандемия няма време за губене. Нуждаем се от този нов публично-частен подход, за да ги откриваме по-рано, да се развиваме заедно и да осъществим по-бързо мащабно производство на ваксини", каза Фон дер Лайен.

Тя посочи, че пандемията е ускорила цифровизацията, но обърна внимание на "тъмната" страна на интернет и необходимостта за разширяване на законодателството в тази посока. Според не фалшивите новини се разпространяват шест пъти по-бързо от истинските.

Последвайте канала на

Novini.bg
314 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.26 | 16:45

1
Урсусла, типичен наци.

Добави коментар

Водещи новини