Германия иска Европа да разполага със справедлив дял от ваксините срещу коронавируса

26 януари 2021 11:33

Германия иска Европа да разполага със справедлив дял от ваксините срещу коронавируса
© getty images
312 0

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан подкрепи днес предложението на Европейския съюз да се ограничи възможността ваксини срещу COVID-19 да бъдат транспортирани извън пределите на Европейския съюз, изтъквайки, че Европа трябва да си гарантира "справедлив дял" от тях, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22806

ЕС предложи да се създаде регистър на изнасяните ваксини след като графикът на съюза се наруши заради забавяне в доставките на ваксини на компанията Астра Зенека (AstraZeneca) и други проблеми със снабдяването.

"Разбирам, че има производствени проблеми, но те би трябвало да засягат еднакво всички", каза германският здравен министър пред телевизия Цет Де Еф.

"Тук не става дума за Европа на първо място,а за това Европа да получи справедлив дял", подчерта той и допълни, че по тази причина е смислено да се въведат ограничения върху износа на ваксини.

В петък Астра Зенека уведоми ЕС, че няма да може да достави договорените количества ваксини до края на март, което беше пореден удар за усилията на съюза да се справи с пандемията, след като компанията (Пфайзер) обяви, че временно забавя доставките през януари.

Ново нарастване на британската безработица и пореден спад на заетостта

Шпан отбеляза като окуражаващ фактът, че броят на новите случаи на коронавирус в Германия спада и допълни, че ако тенденцията се запази, властите ще решат какво да направят с рестрикциите.

"Едно е ясно - училищата и детските градини бяха затворени последни и ако има разхлабване на ограниченията, те ще са първите, които ще отворим отново", каза той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22806

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
312 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини